Oslo

Norge vill rita om kartan över Arktis

Norge vill uppdatera kartan över den arktiska iskanten. Det meddelar den norska regeringen efter ett kontroversiellt beslut, som kan öppna för mer gas- och oljeutvinning i Barents hav.

NORGE VILL RITA OM KARTAN I ARKTIS

Inom några timmar från beskedet erbjöd norska oljedepartementet företag rättigheter till 57 områden varav nästan alla ligger i Barents hav, vissa av dem längre norrut i havet än vad som någonsin prospekterats.

Ett avtal från 2013 förbjuder utvinning i de känsliga ekosystemen kring iskanten men på grund av global uppvärmning har kanten flyttats norrut. Det har väckt en debatt om var kanten nu ligger och har lett till en ny föreslagen karta. Utifrån den kan regeringen framhålla att de nya områdena, varav en del tidigare hade varit skyddade, är tillräckligt långt ifrån havsisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".