Vapsten anklagas för att ha skjutit fler älgar än tillåtet. Foto: SVT Västerbottensnytt
Dearna/ Tärnaby

Länsstyrelsen öppnar för att Vapsten sameby får fälla fler älgar

Älgar som ortsbojaktlag inte fäller kan samebymedlemmarna fälla efteråt, enligt länsstyrelsen.
"Bra men vi har inte tid att jaga då", säger Vapstens ordförande Lars-Anders Ågren.

Vapstens sameby har i en skrivelse till länsstyrelsen velat ha större del av älgtilldelningen på sitt renskötselområde väster om odlingsgränsen, väster om Storuman i Västerbotten.

Där hade samebyn och deras sju renskötselföretag rätt att under innevarande älgjakt fälla 38 älgar och 38 kalvar under 138 jaktdagar.

Ortsbojaktlagen som har totalt 217 jägare får jaga under 16 dagar i september och oktober. De får totalt fälla 62 älgar och 62 älgkalvar.

Samebyn vill att deras antal ökas på bekostnad av ortsbolagens. Något som länsstyrelsen i en skrivelse till Vapsten sagt nej till. Men myndigheten skriver också att:

”När ortsbojaktlagen jagat sina 16 dagar som är upplåtna för jakt, så kan de återstående älgarna överföras till respektive sameby. Anledningen till detta är att de älgar som tilldelas faktiskt skall fällas för att vi skall uppnå våra satta mål.” 

Vapstens ordförande är positiv men tror inte på förslaget.

– Det kommer ta så länge för länsstyrelsen att få in resultatet av ortsbolagens älgjakt, och då har vi inte tid att jaga för då jobbar vi med renskötsel. Vi skulle vilja ha större tilldelning före jakten, säger Lars Anders Ågren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".