Norrbotten

Flödvatten på havet problem för rennäringen

Under veckan har Henrik Andersson från Gällivare skogssameby haft besvärligt med flödvatten i Bottenviken. Hans renar vill inte ut på isen och har därför vänt ut på E4an kring Råneå.

Nu har flödvattnet dragit sig tillbaka och Henrik Andersson kan flytta med renarna över isen. När det blivit flödvatten så har det varit väldigt svårt att ta sig från land ut på isen och på vissa ställen kan även isen ha släppt. Enligt Henrik Andersson har det kalla vädret nu lyckats frysa på vattnet och det är inga problem att flytta ut på isen idag. Han minns dock det farliga med att vara ute på E4:an när han försökte skrämma bort renarna därifrån.

- Tjugometer från mig small det, en ren blev påkörd, säger han.

Enligt Henrik Andersson sänkte inte bilarna farten när han hade både varningsblinkers på bilen och blinkande pannlampa.

- Det finns inget man kan göra för att få bilarna att sänka farten och det är rent av livsfarligt, säger Henrik Andersson.

Det enda han tror skulle hjälpa är blåljus för att få bilarna att sänka farten. Det som även varit ett problem är att få ut renarna från E4an då Råneåtrakten ligger väldigt nära havet och renarna har vänt om när Henrik Andersson försökt driva dom från E4an. 

Är viltstängslet ett problem, när det bara finns vissa passager sen att få ut renarna från E4:an?

- Nej viltstängslet är jätte bra, hade inte den funnits hade hela renhjorden stått på E4:an, säger Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".