Dalarna

Vargjakt kan komma att stoppas

Den vargjakt som ska inledas i Dalarna på lördag kan komma att stoppas.

Naturvårdsverket fick på onsdagen in ett andra överklagande av länsstyrelsens beslut att tillåta licensjakt på varg i Dalarnas län - den här gången kopplat med en begäran om omedelbar inhibition.

Naturvårdsverket kommer nu att snabbutreda ärendet.

-När det handlar om en begäran om inhibition så kommer vi att agera skyndsamt. Planen är att vi ska vara färdiga med vår bedömning innan jaktperioden är tänkt att starta, säger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen för art- och områdesskydd vid Naturvårdsverket.

Skulle verket ge föreningen Nordulv, som lämnat in överklagandet och begäran om inhibition, rätt så får jakten inte genomföras utan att frågan avgjorts i sak i överprövning.

Högsta förvaltningsrätten väntas komma med ett beslut om vargjakten i Värmlands och Örebro län under nästa vecka.

Under onsdagen fälldes ytterligare två vargar, en i Värmland och en i Örebro. Totalt har nu 26 av 36 vargar skjutits.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".