Jiemtie/Jämtland

Mjölkuppror bland bönder

Nu får det vara nog, vi måste få mer betalt för mjölken! Det säger bönderna Anna och Johan Göransson i Borgänge, i Ragunda kommun, som är beredda till drastiska metoder för att göra sin protest känd.

- Vi är redo att hälla ut mjölken under en vecka men för att få kraft i protesten behöver fler bönder hänga på, säger Johan Göransson.

Det kostar lite över 3 kronor att producera en liter mjölk. Men ersättningen de får för en liter är bara på 2, 64 kr/liter (före de potentiella kvalitetstillägg som man kan få). 

- Det är uppenbart att det inte går ihop, säger Johan Göransson.

Idag lanserar Centerpartiet kampanjen #mjölklöftet, som är en uppmaning till handlare att höja priset för mjölk med en krona - pengar som oavkortat ska gå till bonden. Bakgrunden är det ryska beslutet om importstopp av mjölk som man anser försatt svenska mjölkbönder i kris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".