1 av 2
Svenskt-finskt polissamarbete. Foto: A Hjertström SVT
2 av 2
Svenskt-finskt polissamarbete. Foto: A Hjertström SVT
Sverige-Finland

Polissamarbete över riksgränsen

Svenska och finska polisen har nu startat ett samarbete som går över riksgränsen med syftet att förbättra polistätheten för människorna i området. Just nu pågår utbildning för berörda  poliser. Spännande utmaning, säger kriminalkonstapel Jarko Räisänen men språket kan vara ett problem för många. 

Karesuando har i höstas råkat ut för en inbrottsvåg både på macken och affären. Närmaste polis finns i Kiruna och det medför problem för affärsägarna och företagarna.
- Det tar ju lång tid, det är 18 mil så de kan inte komma så snabbt, Sven Eliasson.

Nu ska svenska och finska polisen starta ett samarbete för att förbättra polistätheten i gränsområdet. Arbetet pågår för fullt med utbildningar av poliserna om grannlandets lagar och regler och Justitiedepartementen i bägge länderna arbetar med nödvändiga lagändringar. Så småningom när hela projektet har startat upp och lagändringarna är antagna både i Finland och Sverige ska poliserna i Finland ha fulla befogenheter i Sverige och vice versa. Jarko Räisänen, kriminalkonstapel från finska sidan säger sig inte så några större skillnader mellan länderna. Det svåraste kan vara svenska språket för en del kolleger, säger Räisänen.

- Att åka över till Sverige och prata svenska i skarpa situationer och i polisärenden. Det kan vara svårt för en del kollegor, sägerJarko Räisänen.   

Norrbottena boliisa lea guhkes áiggi bargan dainna ahte oažžut láhkaásaheami mii addá vejolašvuođa bargat suomabealde ja dal leat ollen nu guhkás ahte sáhttá šaddat duohtan geasset 2016.

Norrbottenspolisen har under lång tid arbetat för att få till det här samarbetet med Finland och nu är projektet igång och om allt går planenligt blir samarbetet verklighet sommaren 2016.

- Jag ser stora möjligheter med det här samarbetet. Det är självklart så att vi vill jobba över gränsen tillsammans och kunna verka och hjälpa varandra. Om det händer en händelse i Finland så ska vi kunna hjälpa dem och vice versa. Huvudfrågan är att det måste bli bättre för dem som bor i trakten och att de känner att de har tillgång till polis oavsett från vilket land man kommer, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten.

Sven Eliasson ser positivt på samarbetet och förväntar sig att fler poliser rör sig i Karesuandoområdet.

- De har ju mycket mera beredskap på finsk sida där kör de mycket oftare, de är ute efter vägarna mycket oftare. När de kör från Muonio och Kilpisjärvi så kommer de att köra in här också. Då syns de och det måste ju hjälpa, säger Sven Eliasson, mackägare i Karesuando.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".