Åsa Larsson Blind, Samerådet. Foto:privat
1 av 2
Åsa Larsson Blind, Samerådet. Foto:privat
Sverige ska frågas ut av FN. Foto: Jassim Mohammed, Scanpix.
2 av 2
Henrik Berquist, UD. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
FN-granskning

Samerådet: Sverige måste säkerställa samiska rättigheter

Samiska företrädare har höga förväntningar på måndagens FN-förhör av Sverige i Geneve, och hoppas att kritik från de andra FN-länderna kan sätta press på Sverige att säkerställa samiska rättigheter.
- Det är viktigt att samiska frågor uppmärksammas internationellt, säger Samerådets Åsa Larsson Blind.

Samerådet som bildades 1956 är en oberoende organisation för alla samer och arbetar för att bland annat säkerställa samiska rättigheter. De har följt FN-processen och förväntar sig nu att Sverige ska svara på de rekommendationer Sverige fick vid det förra förhöret 2010.

- Det är ju att Sverige inte säkerställer samiska rättigheter till land och vatten och även kring arbetet kring ILO 169. Det är den frågan som är mest akut. Vi instämmer också i kritiken mot att arbetet kring en nordisk samekonvention dragit ut på tiden.  säger Åsa Larsson Blind i Samerådet. 

Det är andra gången som Sverige förhörs av FN:s råd för mänskliga rättigheter och även om sådana här processer inte tvingar länder att ändra lagstiftning, så har det stor betydelse, enligt Åsa Larsson Blind.

- Det sätter en indirekt press på Sverige när man måste adressera frågorna varför man inte har säkerställt de samiska rättigheterna och varför man kan åsidosätta samiska rättigheter som i fallet om gruvplanerna i Rönnbäcken, Västerbotten för andra intressen. Hur kan det komma sig att det sker gång på gång, frågar sig Åsa Larsson Blind. 

Åsa Larsson Blind är övertygad om att det här kommer ge resultat.

- Det kan man se om man tittar bakåt på andra långa processer som till exempel allt arbete som skedde innan urfolksdeklarationen kom på plats. Det var säkert många innan dess som sa att det här kommer inte att hända. Så jag ser det här som en del i ett stort arbete i att driva samiska rättigheter framåt, säger Åsa Larsson Blind, Samerådet. ​Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".