Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: SVT Sápmi/ Stefan Karlsson
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) vid mötet med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) i Kiruna. Foto: SVT Sápmi/ Stefan Karlsson

Ingen från Sametinget på plats vid FN-förhör

På måndag i Geneve ska FN:s medlemsländer förhöra Sverige i tre timmar om mänskliga rättigheter. Sverige skickar en delegation på 16 personer, men ingen från Sametinget kommer att vara på plats vid förhöret. 

Sametinget liksom flera samiska organisationer hoppas att förhöret av Sverige i FN:s råd för mänskliga rättigheter ska leda till en belysning av situationen för samiska språk och samisk kultur. De har lämnat in en skuggrapport till FN om situationen där de bland annat kritiserar hur traditionella samiska marker exploateras utan tillräcklig samisk påverkansmöjlighet. 

Sverige skickar en delegation på 16 personer, men ingen från Sametinget kommer vara på plats.  

- Vi har ingen möjlighet att delta i diskussionen där eller ställa frågor, det är bara staterna som har det, efterföljande diskussioner kan vi ta senare på hemmaplan, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (Jakt- och fiskesamerna). 

Är det inte bra att vara på plats ändå, och där ha en diskussion med bland andra den svenska delegationen?

- Vi har ju en konsultation redan nu med regeringen och departementet, men det är klart det är alltid bra att vara på plats och både synas och höras. Men vi har från svenska Sametinget en rad andra internationella uppdrag där vi dessutom ska vara i Bryssel och Köpenhamn under veckan, så vi måste prioritera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".