1 av 2
Fågelmatbort. Foto: Marit Kuhmunen
2 av 2
Fågelmatbord i Orrviken utanför Östersund. Foto: Marit Kuhmunen
Ruoŧŧa/Sverige

Vinterfågelräkningen ett trevligt frukostsällskap

Vinterfågelräkningen började idag och många fågelintersserade har räknat fåglarna vid fågelmatborden.

Idag började vinterfågelräkningen och Ingevar Alkemar i Orrviken i Jämtland är en gedigen fågelräknare. Han har varit intresserad av fåglar sen tjugo år tillbaka.

Har hållit på med fåglar i 20 år kanske men jag är inget proffs direkt men jag hjälper till så att säga den ornitologiska föreningen olika saker dom gör. Ringmärkning och sånt.

Hur viktigt tycker du det är att man räknar fåglar för att veta hur mycket fåglar det finns i Sverige?

- Ja man kan ju se variationen och om det händer något speciellt så kan kanske man kan få en lärdom om att skydda fåglarna på något sätt. Och just att man har den hära dagarna såhär det är för att man ska väcka intresse hos människor att man är intresserad av att hjälpa till och få förståelse för fågellivet så att säga.

Vinterfågelräkningen påbörjades för tio år sen och det är Sveriges Ornitologiska förening som handhar alla rapporter. Varje år får de in ungefär 20 000 rapporter om olika fåglar. Och syftet med fågelräkningen är att man ska kunna se en viss arts ökande eller minskande.

- Dom är trevliga på alla sätt man kan sitta och titta vilka som kommer och vilka som inte kommer, spekulera varför man inte haft någon gråspett idag tillexempel, det har vi ju haft förut och större hackspett brukar vara här också. Har inte varit här idag ännu, kanske kommer imorgon eller i övermorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".