Ärkebiskop Antje Jackelén talar vid kyrkomötet. Foto: SR Sameradion
Ärkebiskop Antje Jackelén talar vid kyrkomötet. Foto: SR Sameradion
ON-guorahallan/FN-granskning

Ärkebiskopen: Stora brister i statens samepolitik

Det finns stora brister i Sveriges samepolitik.
Det skriver ärkebiskop Antje Jackelén på Dagens nyheters debattsida idag, med anledning av måndagens FN-förhör i Genéve.
Ärkebiskopen kommer samtidigt med ett åtgärdspaket om fem förslag för att förbättra samernas situation.

I morgon måndags ska Sverige som bekant förhöras av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genéve i en återkommande process som kallas Universal Periodical Review, UPR.

Detta ska alla FN-stater genomgå ungefär vart fjärde och det är andra gången som Sverige granskas.

Svenska kyrkan har tillsammans med flera minoritetsorganisationer skrivit en så kallad skuggrapport till FN med förslag på åtgärder och rekommendationer till Sverige. Detta upprepar nu ärkebiskop Antje Jackelén i en debattartikel.

Jackelén skriver att Sverige brister i sitt ansvarstagande för samerna inom en rad områden: självbestämmande, landrättigheter, hälsa språk och kultur.

Hon ger därför följande förslag till den svenska regeringen:

  • Öka samernas rätt till självbestämmande. Samerna har enligt urfolksrätten rätt till självbestämmande men inflytandet är idag begränsat. Sametingets tudelade roll som både parlament och myndighet är ett dilemma och grundlagsändringen från 2009 har inte förbättrat situationen.

  • Förbättra samernas rättsliga ställning i Sverige. Urfolksdeklarationen till informerat samtycke innan en markexploatering respekteras inte i Sverige. Lagstiftningen skyddar inte samerna traditionella marker och de kan därför inte stoppa exploateringar.

  • Säkerställ ett nationellt ansvarstagande. Sverige hänvisar i sin dialog med FN att man inlett förhandlingar om en nordisk samekonvention. Det räcker inte – både Norge och Finland har kommit längre och borde fungera som en förebild.

  • Använd ett tydligt barnperspektiv. Sverige kan inte garantera samiska barn rätten till sitt modersmål – det strider mot både FN:s barnkonvention och Europarådets konventioner. Samiska barn och unga känner sig ifrågasatt och  måste försvara sig inför majoritetssamhället.

  • Ta ansvar för Sveriges koloniala förflutna och dess konsekvenser. Många samiska frågor har sin grund i den historiska behandlingen av samerna. Många samer lever fortafarande kvar med arvet från skallmätningar. Att göra upp med sitt förflutna kräver att makten rannsakar sig själv. Men så sent som ifjol sa regeringen nej till en vitbok om samerna. Sametinget har föreslagit en samisk sanningskommission – liknande kommissioner har varit framgångsrika i andra länder, exempelvis Kanada, skriver alltså ärkebiskop Antje Jackélen på DN debatt idag.

Ärkebiskopen avslutar artikeln med att kyrkan också har en stor del i det koloniala arvet och hon påpekar att kyrkan därför arbetar på en vitbok som ska publiceras under 2015.    

Jörgen Heikki, Genéve
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".