Nya snöfall ökar lavinfaran

På söndagen drogs en skidåkare med i en lavin i Kittelfjäll och på Hällfjället i Åre utlöstes fem laviner av skidåkare. Och nu väntas mer snö.

-Det kommer in ett snöområde under natten till måndagen och sedan kommer det mer på onsdag, säger Elisabeth Saarnak, meteorolog vid SMHI.

Lavinfaran i Åre klassas som en trea, betydande lavinfara, och enligt lavinexperten Stefan Mårtensson lever offpist-åkare farligt på fjället.

-Man ska vara försiktig, speciellt som det nu ser ut att komma två stora fronter med nederbörd, säger han.

Enligt honom sker flest lavinolyckor vid klass två eller tre eftersom många inte tar faran på allvar. Dessutom anser han att svenskar generellt inte vet hur de ska minska riskerna med åkning utanför pisterna. Mycket beroende på att det i Sverige inte finns någon offentlig lavininformation.

-Vi är det enda landet som inte har en lavinprognos med råd och tips vilket gör att få vet hur de ska agera, säger Stefan Mårtensson.

Och oförmågan verkar hålla i sig även när svenska skidåkare beger sig utomlands - där informationen finns.

-Sverige exporterar lavinoffer och cirka tre svenskar dör utomlands varje år. I Sverige dör en person varannat år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".