Annika Söder, kabinettsekreterare vid UD. Foto: Jörgen Heikki.
Annika Söder, kabinettsekreterare vid UD. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi.
ON-guorahallan/ FN-granskning

Sverige säger åter nej till ILO 169

Annika Söder: "I det här läget kan vi inte acceptera"
1:41 min

Sverige fick ett flertal rekommendationer om att ratificera ILO-konventionen 169 vid dagens FN-förhör i Geneve. Men Sverige avvisar dessa.
- Först bör vi få en nordisk samekonvention på plats, säger kabinettsekreterare Annika Söder, som leder Sveriges delegation.

Idag ställdes alltså Sverige inför FN:s råd för mänskliga rättigheter i den återkommande översynen inom ramen för Universal Periodical Review, UPR.

Det är andra gången som Sverige granskas och närmare 100 länder passade på att ställa frågor och lämna rekommendationer.

- Bra diskussioner, vi har mycket att lära och det är nyttigt att bli granskad, för då skärper man till sig, säger Annika Söder.

Sverige fick massor av beröm för sitt arbete, men också många frågor och rekommendationer.

Dessa omfattade i princip hela människorättsspektrat - men några frågor stack ut: ILO-konventionen 169, inrättandet av en oberoende institution för MR-frågor samt barns rättigheter fick en rad rekommendationer från övriga FN-stater.

När det gäller ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter fick Sverige rekommendationer om att ratificera eller överväga en ratificering från från sju länder: Nicaragua, Guatemala, Danmark, Norge, Brasilien, Honduras och Uzbekistan.

Sverige ska formellt svara på en del av rekommendationerna redan på torsdag, samt återkomma med övriga rekommendationer senare under våren.

Men när det gäller ILO-konventionen 169 så avvisar alltså Sverige redan idag alla rekommendationer.

- Jag tror inte vi i dagsläget kan acceptera rekommendationerna. Regeringen måste först titta på frågan i förhållande till förhandlingarna om en nordisk samekonvention.

Krävs det en nordisk samekonvention innan frågan om ILO 169 blir aktuell?
- Regeringen får överväga den frågan. Frågan är inte ny men hittills har bedömningen varit att vi inte kan ratificera.

Behövs det ny lagstiftning?
-Genom en nordisk samekonvention kommer man en bit vidare, det vore det naturliga, säger Annika Söder.

Samiska frågor berördes även av några andra länder utan några skarpa rekommendationer. Albanien rekommenderade dock Sverige att stärka Sametingets självbestämmande och flera länder, däribland Ryssland, kom med rekommendationer om att förhindra diskriminering av samer och andra minoriteter.

Rekommendationer om inrättandet av en oberoende institution som ska arbete med mänskliga rättigheter kom från omkring 15 länder - något som gladde ordförande för organisationen FN-förbundet, Alexander Gabelic.

- Jag hoppas att rekommendationerna gör intryck på den sittande regeringen. Det finns trots allt en del brister i Sveriges arbete med mänskliga rättigheter och en institution kan jobba med detta mot kommuner och andra myndigheter, säger Gabelic.

På onsdag upprättas ett protokoll från dagens förhör och redan på torsdag ska Sverige svara på de rekommendationer som man direkt kan avvisa eller acceptera.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".