Árviesjávrrie/ Arvidsjaur

Förening bjuder medlemmar på "lappkok"

Anna-Greta Carlsson: Jag tycker det låter så fult
1:56 min

I tre år har IOGT-NTO kokat ”lappkok” och bjudit sina medlemmar i Arvidsjaur.

En av medlemmarna Anna Greta Carlsson gillar kött och palt, men tycker att uttrycket "lappkok" är opassande.

Är det kött och palt du ska koka?

- Jo!

Det blir väl gott?

- Jo , brukar alltid att vara gott, också fett som man doppar i, och helst ska man ha märgben.

Anne Greta Carlsson är same från Arvidsjaur, och hon är medlem i IOGT-NTO som verkar för att minska bruket av alkohol och narkotika. Det är tredje gången föreningen i Arvidsjaur bjuder sina medlemmar på "lappkok". Men att föreningen bjuder på lappkok, tycker Anna Greta är opassande.

- Jag tycker det låter så fult, det låter precis så om man bara tar det bokstavligt, det låter som dom äter upp.

Anna Greta har påpekat det olämpliga ordvalet för föreningen varje år. Men ingenting har hänt.

Sameradion & SVT Sápmi har varit i kontakt med IOGT-NTO:s konsulent Inger Forsberg, men som inte ställer upp på intervju. Hon säger att de inte menar något ont med det och tar kritiken till allvar. Därför vill de be om ursäkt. Men trots det ser man det inte som en stor grej.

Forsberg berättar de flesta IOGT-NTO medlemmar i Arvidsjaur använder begreppet "lappkok" och säger att det uttrycket för kött och palt har varit i bruk länge i Arvidsjaur.

Men Anna Greta menar att det inte är ett så gammalt uttryck, det kom först på 1950-talet. Då tyckte man att det var opassande, eftersom man då fortfarande ansåg lapp som skällsord.

- Jag vet att mina föräldrar och de som är döda inte heller tyckte om det. Det var egentligen källarmästare Almlöv på 50-talet då Hotell Lapponia var alldeles nytt, som började med det han kallade för ”lappkok”, säger Anne Greta Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".