Medarbetare i fackhandeln anklagas för smygrasism. Dags att samer sätter ner foten, säger Anneli Kråik Jannok. Foto Hasse Holmberg / TT
Medarbetare i fackhandeln anklagas för smygrasism. Dags att samer sätter ner foten, säger Anneli Kråik Jannok. Foto Hasse Holmberg / TT

Uppmanar att sätta ner foten mot rasismen på nätet

Anneli Kråik Jannok: Måste börja med attitydförändringar
2:17 min

En av företaget Coloramas 900 anställda skriver på sociala medier att han “byggt upp en motvilja för samer som grupp”. Det här uppfattas som smygrasism och en uppmaning om att bojkotta företaget sprids nu på nätet.

I ett inlägg skriver en av färgkedjans medarbetare i norra Sverige bland annat att han “byggt upp en motvilja för samer som grupp”.

Många har reagerat på just det här inlägget och upplever det som rasistiskt. Tillsammans med annat samefientligt som skrivits på nätet de senaste åren så blev det här droppen för Anneli Kråik Jannok i Jokkmokk.

– Jag vet att det görs många skitinlägg på facebook. Men någon gång måste man säga stopp. När man gör rasistiska inlägg och drar hela folkgrupper måste man sätta ner foten någon gång.

Anneli Kråik Jannok uppmanar nu folk att undvika att handla på den affärskedjan:

– Det här visar tydligt att den här smygrasismen finns överallt i samhället, inte bara hos vissa politiska grupper eller sammanslutningar men också i en vanlig färghandel. Det här är en markering från min sida, vi ska inte stödja de här smygrasisterna som finns överallt.

28 personer har till nu delat hennes upprop och Annelie Kråik applåderas av andra – i en kommentar står det:

– Jättebra, Anneli, att du berättar sånt här. Vill gärna veta fler ställen där de har sån typ av personal/ägare. De ska i så fall givetvis slippa mitt besök… Sapmi är stort och det finns andra ställen där man är välkommen att spendera sina korvören.

Affärskedjans VD i Sverige Fredrik Hansson beklagar det inträffade och han ska idag skriva ett inlägg på intranätet till kedjans alla 170 fristående privatägda butiker. Hansson kommer skriva att de tar kraftigt avstånd ifrån de här åsikterna, samt att han uppmanar anställda att tänka på vad de skriver privat och att det kan skada bolaget:

– Det är väldigt olyckligt det som hänt, det är inte ok, vi står för mångfald och välkomnar alla, säger han.

Personen som skrivit inlägget är idag ångerfull och säger sig inte komma ihåg allt vad han skrivit. I ett mejl till oss skriver han:

”Jag har uttryckt mig väldigt klumpigt och förolämpande vilket jag ber om ursäkt för”.

Personen skriver vidare att han inte heller vill ha någon form av rasism utan tycker faktiskt att alla innevånare i ett land skall ha samma rättigheter och skyldigheter oavsett ursprung eller födelseland. Men samtidigt är personen kritisk mot tilltaget att uppmana till bojkott mot dennes arbetsgivare:

”Kan inte förstå meningen med en bojkott av hela bolaget, Jag anser att det är lika fel som det jag har skrivit. Att straffa alla för vad en på lagret gjort är även det en sorts rasism/ särbehandling av en grupp. Jag yttrycker inte företagets åsikter. Det drabbar mina kollegor som inte har något med detta att göra.  Hade jag varit anställd som vaktmästare åt Landstinget så tror jag inte du uppmanat till bojkott av landstinget. ”

Varför uppmanar du till bojkott mot hela bolaget Annelie Kråik?

Det är väl inget statement som Colorama har att de är rasistiska, men den här mannen jobbar där och det här är ett sätt att komma åt vissa enskilda.

Anneli Kråik Jannok berättar också att personen i fråga ska ha skrivit att ”samer är svenskar när det passar och samer när det passar, beroende av bidragen.”

– Det här är också ett argument som jag är så trött på att höra. Att vi ska få bidrag. Jag fattar inte ens vad det är för bidrag det handlar om, säger Kråik

 Vad vill du med det här?

Jag hoppas nå företaget, man måste kanske börja ha lite attitydförändringar bland företagen. Och den här rasismen som bygger på okunskap hade man kunnat få bukt med om man hade ett obligatoriskt undervisning om samer i skolan, säger Anneli Kråik Jannok.

Vad tycker du om hennes idé?

– Jag tycker att det är en bra ide att lära barnen om samisk kultur, men lika viktigt att lära dom om alla våra invandrares kultur och religion, för att förstå en annan människa så är det viktigt att förstå dennes kultur och religion, säger medarbetaren på företaget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".