Från filminspelningen av Stoerre Vaerie. Foto: Sam Hedman/Bautafilm.
Från filminspelningen av Stoerre Vaerie. Foto: Sam Hedman/Bautafilm.
Rádio Sápmi

Ingen vinst för Stoerre Vaerie på Sundance

Kernell: ”Jag hoppas kunna komma tillbaka hit med en annan film”
7:34 min

Stoerre Vaerie var en av femton filmer som tävlade i kortfilmsklassen på en av världens största filmfestivaler, Sundance i USA. Trots den uteblivna vinsten så är Amanda Kernell nöjd - Det är fortfarande väldigt stort att vara utvald bland de åttatusen inskickade filmerna, säger hon.

- Det är superviktigt att visa filmen för folk som blir berörda när man jobbar på och jobbar på.  En av de bästa sakerna med att göra film är att man planterar frön hos folk, bilder och känslor som de tar med sig hem och sen tänker vidare, säger Amanda Kernell.

Stoerrie Vaerie har haft fyra fullsatta visningar på Sundance. Filmen handlar om en äldre kvinna som lämnat det samiska livet som när hon återvänder till sin syster begravning ställs inför att fortsätta leva som hon lever eller att försonas. Amanda Kernell berättar att hon har fått många frågor, bland annat om hur det kommer sig att huvudrollsinnehavaren inte vill kännas vid att hon har en samisk bakgrund, och det har också varit samtal om kolonial historia. Maj-Doris Rimpi som spelar huvudrollen har fått många komplimanger för sina skådespelarinsatser och många har sagt att musiken är fantastisk, berättar hon.

- Det är ett stort team som jobbat med filmen och jag hade önskat att alla i hade kunnat vara här och få ta del av den positiva uppmärksamheten, säger Amanda Kernell på telefon från USA.

Hon berättar att hon fått många nya kontakter, träffat personer som vill läsa hennes manus och också träffat andra som gör filmer med urfolksperspektiv.

- Det är väldigt inspirerande och i längden betyder det mycket att vara här. Filmen kommer säkert att visas runt om i världen, säger Kernell.

Alldeles nyligen vann Stoerrie Vaerie publikpriset på Göteborgs filmfestival. Maj-Doris Rimpi som spelar huvudrollen var på plats i Göteborg och tog emot priset.

- Det var ett väldans mottagande av publiken och jag tycker att det var en seger för oss samer, säger Maj-Doris Rimpi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".