1 av 2
FN-flaggan vajar i vinden. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
2 av 2
FN-flaggan vajar i vinden. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
Genéve

Sverige har inga planer på att ratificera ILO 169 inom närmaste tiden

Sverige fick rekommendationer att ratificera urfolkskonventionen ILO 169 av flera länder i måndags under FN:s förhör om mänskliga rättigheter. Men Sverige har inga planer på att göra det inom närmaste tiden, det ska först utredas. 

Idag har den svenska delegationen, ledd av kabinettsekreterare Annika Söder, klargjort hur Sverige ska arbeta med mänskliga rättighetsfrågor. Sju länder krävde att Sverige ska ratificera urfolkskonventionen ILO 169 som stärker samernas rätt till land och vatten. Sverige är dock inte klar att ratificera konventionen ännu.

- Krav som finns i ILO 169 handlar ju om landrättigheterna och vi tror ju att de flesta av dem krav som finns i ILO 169 uppfylls redan, men landrättigheterna är ju en väldig svår fråga som ju väldigt många har brottats med under lång tid. Jag hoppas nu att vi genom den nordiska samekonventionen ska komma gram till någonting som fungerar, säger kabinettsekreterare Annika Söder.

Vart fjärde, femte år sedan 2008 har FN:s råd för mänskliga rättigheter förhört de olika länderna om hur länderna arbetar med dessa frågor, såsom barns rättigheter och diskrimineringsfrågor. Hela veckan pågår dessa förhör i FN:s högkvarter i Genéve.

Samerådets Anne Nuorgam följer FN-processerna och är inte förvånad över Sveriges svar.

- Jag tror att det här är en mognadsfråga, nog kommer Sverige så småningom att ratificera konventionen. Samekonventionen ska bli klar 2016, där finns förslag till markrättigheterna och om allt går i lås och de tre nordiska länderna ratificerar den, då måste Sverige också ratificera ILO 169, säger Anne Nuorgam, folkrättsjurist vid Samerådet.

För fem år sedan blev Sverige förhörd för första gången och fick då ungefär tio rekommendationer som direkt berörde samiska rättigheter men Sverige godtog ingen av rekommendationerna. Ett sådant här förhör betyder att mänskliga rättighetsfrågor lyfts upp internationellt och länderna ger varanda rekommendationer men det är inget som länderna behöver följa.  

Sámeradio & SVT Sápmi reporter Jörgen Heikki har följt Sveriges samepolitik under många år.

- Det här var väntat. Det är den politiken som Sverige har bedrivit de senaste åren. Men samtidigt var det lite oväntat eftersom statsminister Stefan Löfvén sa i en intervju innan valet att han var färdig för att ratificera ILO 169. Det verkar som att Löfvén inte riktigt förstår hur starkt motståndet för en ratificering är inom Socialdemokraterna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".