Hanna Sofie Utsi, ledamot för sametingspartiet Min Geaidnu, och riksdagskandidat för Miljöpartiet. Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Hanna Sofie Utsi, Foto: Olle Kejonen / SR Sameradion
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Två rektorer anställda vid Sameskolan i Jokkmokk

Hanna Sofie Utsi: Det andra avtalet är ogiltigt av flera skäl
3:37 min

Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas beskylls för diktatorfasoner. Det efter att han nu anställt en till rektor till Sameskolan i Jokkmokk.

Sameskolan har därmed alltså två anställda rektorer just nu. Men vice ordförande Hanna Sofie Utsi säger att det här andra avtalet inte gäller.

 – Det är ogiltigt av flera skäl. För det första finns det ingen delegation till ordförande att skriva avtal.

I söndags meddelade ordförande för sameskolstyrelsen Börje Allas att Elsy Labba fått rektorstjänsten på sameskolan i Jokkmokk. Men sedan den 11 januari finns redan en rektor anställd, då nämndens majoritet beslutade att Magnus Vannar ska bli ny rektor.

Men Börje Allas var inte närvarande vid mötet och menar att inte det var giltigt. Han vill själv inte säga något om de båda avtalen och menar att han inte kan kommentera personalärenden i media.

Men vice ordförande Hanna Sofi Utsi menar att en statlig styrelses beslut måste tåla en granskning.

 – Man ska vara så demokratisk som möjligt, man ska kunna göra beslut på ett sånt bra sätt att man ska kunna granskas i media utan att media ska kunna hitta fel, säger Hanna Sofie Utsi.

Och i ett mail från Börje Allas till all personal vid Sameskolstyrelsen hälsar han å styrelsens vägnar Elsy Labba välkommen och skriver:

"Vi vill samtidigt be om ursäkt för denna omtumlande tid under rekryteringsprocessen."

Men det här skriver inte majoriteten för styrelsen alls under på. I ett svarsmail skriver vice ordförande Hanna Sofie Utsi. 

"Du vet att du inte har nämnden bakom ryggen och ändå kör du på som en diktator."

 – Han har ingen delegation att skriva avtal. Vi har aldrig gett någon delegation till Börje Allas att skriva avtal och han kan inte göra det då. Vi har däremot en delegationsordning som säger att det är skolchefen som skriver avtal med rektorerna, säger Hanna Sofie Utsi.

Innan Elsy Labba skrivit på avtalet blev hon informerad av sameskolchefen Björn Hedlund att avtalet är ogiltigt.

Han informerade också den tjänsteman - som av ordförande fått uppdraget att vidta åtgärder för att Elsy Labba ska kunna teckna avtal - att Börje Allas inte har något mandat att ge delegation i frågan om rektor i Jokkmokk.

I mailet skrev skolchefen att endast han, eller möjligen nämnden kan delegera mandat av denna typ:

"Anställningen uppbärs redan av Magnus Vannar de kommande 2 åren. Du får gärna ringa mig om du känner dig pressad av Börje."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".