Sámi Grand Prix Foto: Åse Pulk/NRK
Sámi Grand Prix Foto: Åse Pulk/NRK
Sámi Grand Prix

Inga anmälda till Sámi Grand Prix

Nils Johan Vars: Det blir en fin konsert om inte annat
1:55 min

Inga bidrag har ännu kommit in till årets Sámi Grand Prix som hålls i Kautokeino under påskhelgen.

Det är ungefär två veckor kvar tills anmälningstiden går ut, så de som vill delta får skynda sig att skicka in bidragen. 

Nils Johan Vars som är producent för Samisk musikfestival är ännu inte orolig för att man inte ska få in bidrag till tävlingen. 

- Än så länge har jag inte fått in några bidrag, jag vet inte hur vanlig det är att folk sänder in sina bidrag två veckor innan tidsfristen går ut, säger Nils Johan Vars.

Sámi Grand Prix är en musiktävling som hålls årligen i Kautokeino på påskafton. För att vara med i tävlingen måste man anmäla sig innan den 10 februari.

- Jag önskar det här påminner folk att anmälningstiden är till 10 februari för att anmäla sig till Sámi Grand Prix både till jojkdelen och sångdelen, säger Nils Johan Vars.

Varje år har de förlängt tidsfristen när det inte är nog många anmälda innan anmälningstiden går ut. Det är viktigt att det kommer nog många bidrag, så att det finns valmöjligheter, säger Vars.

Som i fjol, då arrangerades det delfinaler i Finland, Norge, Ryssland och Sverige. I Norge har de haft delfinal, och den vann fjolårets Sami Grand Prix- vinnare Ánne Biret Peltopera. De som vinner delfinalerna får delta i jojkfinalen på påskafton. Vars berättar att det var hög nivå på jojkarna i delfinalen i Karasjok och har stora förväntningar på övriga finaler. Delfinalen i Sverige arrangeras 7 februari i samband med Jokkmokks marknad och Vars uppmanar folk att anmäla sig.

- Vi hade sex deltagare i Karasjok, och jag hoppas att vi i Sverige får minst lika många, så att det blir en tävling. Det blir en fin konsert om inte annat, säger Nils Johan Vars.

Vad händer om ni inter får nog många bidrag?

- Det har jag inte tänkt så mycket på, för jag tänker att vi får nog bidrag. Om vi inte får tillräckligt med bidrag så förlänger vi tidsfristen. Helt enkelt kontakta folk och erbjuda dem att delta, säger Nils Johan Vars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".