Fjällgäss Foto: Niklas Liljebäck/TT
Fjällgäss Foto: Niklas Liljebäck/TT

Hotade fjällgäss hittade rätt

Samtliga fem fjällgäss som försetts med satellitsändare hittade till övervintringsområdena i Nederländerna och norra Tyskland.

De sändarförsedda ingick bland 54 uppfödda fjällgäss som släpptes ut i Arjeplog i somras, för att stärka den utrotningshotade arten.

Alla fem slog följe med vilda gäss och hittade till platser där arten övervintrar. Tack vare sändarna kunde man följa hur gässen rörde sig, och fågelskådare längs vägen ryckte ut för att se om de hade sällskap med andra fåglar.

Resultatet beskrivs som lärorikt. "Fjällgäss flyger mer än vi har anat", säger Christer Larsson, projektledare på Nordens ark, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".