Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: Hans Oja/Sveriges Radio.

S och MP åt olika håll - trots gruvöverenskommelse

Mikael Damberg : Gruvnäringen är här för att stanna
2:02 min

Inget förbud mot mineralprospektering i naturskyddsområden och inga förslag på höjning av mineralavgiften är aktuella från regeringens sida - det menar näringsminister Mikael Damberg. Detta trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om att skärpa reglerna vid mineralprospektering.

- Gruvnäringen är här för att stanna, men det är också en utmaning att göra den mer hållbar och accepterad i hela landet, säger Damberg.

Enligt en överenskommelse från oktober förra året är Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att miljökraven vid prospektering och provborrning ska skärpas, och att detta är en fråga som ska drivas i regeringsställning.

Miljöpartiet har också drivit på för en höjning av mineralavgiften, som idag innebär att endast en halv promille av gruvbolagens vinst tillkommer staten.

Så sent som i november i fjol sa den minister som ansvarar för samiska frågor, Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, att hon vill se en ändring av minerallagen, eftersom gruvetableringar påverkar den samiska kulturen hårt.

- Ja, jag vill absolut att det ska bli förändringar, jag tycker inte att den förra regeringen i tillräckligt stor utsträckning har beaktat och lyssnat till samerna, säger Bah Kunke.

Men regeringspartnern Socialdemokraterna verkar peka i en annan riktning. Näringsminister Mikael Damberg menar att det inte finns några planer på att höja mineralavgiften från regeringens sida. 

- Vi har inga såna förslag nu, men vi tittar på nya samarbetsformer, där vi ska titta på hur man kan jobba tillsammans med gruvnäringen för att skapa mer hållbara samhällen. Då kommer säkert de här diskussionerna komma igen, säger Damberg.

I dagsläget är det tillåtet att leta prospektera efter mineraler inom naturreservat, något som både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ställt sig kritiska mot. Men några förslag om att exempelvis förbjuda mineralprospektering i naturreservat, vill Mikael Damberg inte ge.

Vi har en lagstiftning som är väldigt tydlig idag som innebär att olika riksintressen kan stå emot varandra. Då måste också lagstiftningen också väga de här intressena mot varandra. Det är sån sak som det är viktigt att ha rätt balans i, säger Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".