Jokkmokk

Stress och oro på sameskolan i Jokkmokk

Carina Sarri: Det är inget nytt och det eskalerar ju hela tiden
1:32 min

Flertalet av personalen på sameskolan i Jokkmokk känner stress och oro. I en framställan till Sameskolstyrelsen skriver skyddsombuden att det beror på den anmärkningsvärt dåliga handläggningen och långdragna rektorstillsättningen.

De skriver också att det finns meningsmotsättningar och för litet förtroende mellan merparten av arbetstagare vid enheten och skolchef och delar av nämnden för Sameskolstyrelsen. Nu vill skyddsombuden se åtgärder, annars kommer de att vända sig till arbetsmiljöverket.

- Oro och stress gör ju också att, man orkar ju inte hur länge som helst, säger Carina Sarri som är ett av skyddsombuden vid enheten Jokkmokks skola.

Detta efter det senaste årets turbulens kring anställningen av en ny rektor till skolan, som nu eskalerat ytterligare. Trots att det tagit lång tid, tror Carina Sarri än så länge inte att undervisningen påverkats negativt.

- Därför att lärarna är så professionella och att de tar ansvar för att eleverna ska ha en bra skola och en bra undervisning.

Ser du en risk att det här på sikt kommer att påverka undervisningen negativt om det här kommer att få fortsätta?

- Ja, vi är ju oroliga för att inte folk orkar ha de så här utan väljer att lämna verksamheten, för det här har pågått i snart ett år, så det är inget nytt och det eskalerar ju hela tiden och människor känner stressen där, säger Carina Sarri.

Med stöd från arbetsmiljölagen begär nu de båda skyddsombuden att Sameskolstyrelsen genomför en kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön på skolan och gör en handlingsplan för hur man på kort och lång sikt kommer tillrätta med problemen.

Skyddsombuden vill också att kartläggning och handlingsplan görs i samverkan med arbetstagarna och med en utomstående sakkunnig kompetens inom området. Rent konkret vill de att sameskolstyrelsen tar reda på hur personalen på skolan har det.

- Från den högre ledningens sida, skolchef och delar av Sameskolstyrelsen, har inte frågat hur personalen har det. Och hur dom mår och hur dom tänker och tycker om saker och ting. De ska ta reda på det och göra vad de kan för att förbättra vår arbetsmiljö och arbetssituation, säger Carina Sarri.

Innan 6:e februari vill skyddsombuden ha besked från sameskolstyrelsen. Om inte svaret är tillfredställande kommer de att vända sig till arbetsmiljöverket för ett ställningstagande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".