Sameskolan i Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolan i Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Kommentar

"Sameskolstyrelsen en fars med allvarlig utgång"

Händelseutvecklingen i samband med anställningen av ny rektor till sameskolan i Jokkmokk är smått osannolik. Det är som att politiker och tjänstemän har satt på sig skygglappar och helt glömt bort världen runt omkring.

Om vi börjar med att försöka renodla det hela så är det inte svårare än att Sameskolstyrelsen är kluven i två delar om vem som ska få jobbet som rektor på sameskolan i Jokkmokk.

Och det är ju okej, det är ju så politiken ska vara; olika åsikter som luftas för att landa i demokratiska beslut.

Men någonstans längs vägen gick det riktigt snett här och det blev istället en ordentlig kraschlandning.

Sameskolstyrelsen fungerar inte i nuläget, politikerna beskyller varandra för att ha agerat olagligt och nu sitter två stycken rektorer med varsitt anställningskontrakt.

Jag tänker inte ge mig in i denna soppa och försöka reda ut vem som egentligen gjort vad eller vem som har rätt eller fel. Nöjer mig med att konstatera att några av ingredienserna onekligen är värda att nämna:

  • Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas vill driva igenom en rektorsanställning som går helt emot rekryteringsgruppens förslag.
  • Tre av ledamöterna i Sameskolstyrelsen ställer misstroende mot Allas som ordförande i Sameskolstyrelsen.
  • Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas hotar via sms en arbetssökande med rättsliga konsekvenser om denne inte drar sig tillbaka.
  • Skolchefen Björn Hedlund skriver inget anställningskontrakt efter mötet 29 december då Elsy Labba beslutades få tjänsten. Men direkt efter det andra mötet den 11 januari skriver Hedlund anställningskontrakt med Magnus Vannar, trots att Hedlund är medveten om konflikten i Sameskolstyrelsen.
  • Börje Allas förklarar genom ordförandebeslut att kontraktet med Vannar är ogiltigt och olagligt, därefter beslutar han om att kontrakt ska skrivas med Labba.

Mitt i allt detta har Sameskolstyrelsen huvudansvaret för att elever på sameskolan Jokkmokk och på de fyra andra sameskolorna ges en trygg och kvalitativ skolgång.

Den här farsen sänder nog dessvärre inte den sortens signaler till föräldrarna - tvärtom.

Och föräldrarna har anledning att oroa sig. På längre sikt för att den högsta skolpolitiska ledningen inte fungerar, de som ska staka ut vägen för kommande generationer.

På kortare sikt för att elevernas vardag i skolan kan drabbas ganska snart. Skyddsombuden på skolan i Jokkmokk har redan slagit larm om att många i personalen på grund av situationen upplever stress och oro, vilket inte är någon bra grund för god pedagogik.

Vidare så är det ytterst tveksamt om det går att upphäva anställningskontrakt utan konsekvenser. Med två anställningskontrakt för rektorstjänsten i Jokkmokk så kan det bli en dyr smäll för Sameskolstyrelsen.

Oavsett vilket av kontrakten som sägs upp så blir det en uppsägningstid på åtminstone ett halvår eller mer, där två rektorslöner måste utbetalas. Det innebär i sin tur mindre pengar till elevernas skolgång, om man inte hittar lösningar som inte belastar skolornas vardag.

I dagsläget är det mycket som är oklart om vad som kommer att hända i denna härva. Säkert är dock att frågan kommer att tas upp på plenum i Sundsvall om några veckor. Det skulle förvåna mycket om nuvarande ledamöter i Sameskolstyrelsen sitter kvar efter det.

Denna historia liknar en välregisserad fars, skillnaden är dock att utgången får allvarliga konsekvenser på riktigt.

Fotnot:
I en fars är karaktärerna oftast trovärdiga personer som hamnar i en knipa och tvingas ta till lögner som sedan mynnar ut i en lång rad förvecklingar och missförstånd. Farser måste spelas i ett snabbt tempo för att inte eftertanken ska hinna ikapp och ta död på den oftast osannolika intrigen. (Källa: Wikipedia)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".