Snöfall har orsakat trafikproblem

Snöfall har orsakat trafikproblem i stora delar av landet. Trafikverket har gått upp i krisledning i norra Sverige

Nattens ymniga snöfall har skapat problem i trafiken i flera delar av Sverige. Trafikverket gick i morse upp i krisledning i norra Sverige.
– Det är väldigt mycket snö. Under natten har det kommit upp till 55 centimeter snö i norr och det fortsätter att snöa, säger Monica Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

De större vägarna är fortfarande i huvudsak öppna, men trafiken rör sig ibland väldigt långsamt.
– På de mindre vägarna kan det vara större problem. Man plogar men hinner inte få bort snön, då blir det väldigt smala körfält, säger Monica Näslund.

Järnvägen drabbad

Även järnvägen drabbas av de stora snömängderna. På sträckan mellan Luleå och Boden är många tåg försenade eller inställda.
– Man prioriterar malmtrafiken och en del persontåg. På den norska sidan är järnvägen stängd, säger Monica Näslund.
– Både järnvägar och vägar är stängda så det går inte att köra buss in i Norge heller. Vi har inte fått några prognoser från norrmännen än, det är för dåligt väder, säger Dan Olofsson, informatör vid SJ.

Stort snöfall i Västerbotten

I Västerbotten och Norrbotten väntas mellan 10 och 15 centimeter under det kommande dygnet.
– I fjällen tillsammans med hård vind så blir det både dålig sikt och en stark kyleffekt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Även i Västsverige har snön orsakat störningar i trafiken. På vissa håll har det snöat i tolv timmar och mest har fallit öster om Göteborg, inte minst i Sjuhärad där flera olyckor rapporterats.

Flera bilar och lastbilar har fastnat i backar på såväl riksväg 40 som E20.

Salt- och plogbilar har kört i skytteltrafik under natten och enligt Göteborgs-Posten på nätet drogs flera busshållplatser in.

Halka i syd

Det väntas också komma in mer snö i syd. Jönköping, Kronoberg och Kalmar län kan räkna med omkring fem centimeter snö under dagen, vilket kan ställa till en del problem för trafiken.

På E6:an vid Hallandsåsen körde flera lastbilar fast i halkan. Problemet är åtgärdat och trafiken flyter på normalt. Väglaget är dock besvärligt enligt Trafikverket som uppmanar trafikanter att räkna med längre restid.

Samtliga varningar gäller klass 1, som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".