Varg
Foto: TT

Sista vargen är skjuten

Den sista vargen i årets vargjakt är fälld. Strax efter klockan 15.00 på söndagen sköts den tolfte vargen i Örebro, men det är oklart vilket revir det rör sig om.

– Jaktledaren ringde så fort han någonsin kunde, så jag hann inte få någon information om var vargen sköts. Men jakten är i vilket fall avlyst, säger Mariana Skoglund, enhetschef art och vilt på länsstyrelsen i Örebro till TT.

Totalt har det varit en tilldelning på 44 vargar i Dalarna, Värmland och Örebro. Årets vargjakt har kantats av motstånd till jakten och den svenska hållningen till jakt inom utpekade revir har bland annat kritiserats av EU.

Jakten ser dock ut att kunna fortsätta. Nästa vecka kan länsstyrelsen fatta beslut att ge tillstånd att skjuta fler vargar i Dalarna.

Totalt fälldes 13 vargar i Örebro, men en varg avlivades i jaktområdet på grund av skabb och räknades därmed inte in i kvoten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".