Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: SR Sameradion
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: SR Sameradion

Regeringens samepolitik dröjer

Alice Bah Kuhnke: Jag har höga ambitioner när det gäller samepolitiken
1:52 min

Kultur- och demokratiminister Alice bah Kuhnkes mandatstrategi för de nationella minoriteterna dröjer.

Nu har första månaden av 2015 gått, men ännu har inte en sådan strategi sett dagens ljus, trots att den utlovats efter årsskiftet.

- Jag har höga ambitioner när det gäller samepolitiken och det är en del av min mandatstrategi och den kommer jag lägga fram i början av året, sa Alice Bah Kuhnke innan jul.

Alice Bah Kuhnkes mandatstrategi ska bland annat innehålla ett omfattande förslag om hur samers rättigheter stärks i Sverige. En samlad samepolitik och ett utökat samiskt självstyre ska också vara del i den här strategin. Men nu är ministern betydligt mer försiktig när det gäller tidsplanen.

- Nej, det finns ingen tidtabell för någon presentation för en strategi, men däremot så kommer vi om fyra år utvärderas, då i valet, kring vilken skillnad vår politik bidrog till.

Innan jul berättade också Alice Bah Kuhnke att utbildningsfrågorna kopplade till de nationella minoritetspråken är central. Då sa hon såhär.

- Om inte barn ges möjlighet att få tala och utveckla sitt språk, då fråntar vi också barnen att tillgodogöra sig en stor del av den kultur som de har rätt till.

Så redan där kommer ni fastslå mål för vad ni vill uppnå när det gäller utbildningen för de nationella minoriterna?

- Ja, och jag kommer att sätta mål och kommunicera målen för mina politikområden i stort, både när det gäller kultur och demokratipolitiken och där ingår språken och nationella minoriteters rättigheter, säger Alice Bah Kuhnke.

Och även här är kultur- och demokratiministern idag betydligt mer försiktig och hänvisar till ett annat departement.

- Utmaningen och de brister som finns i möjligheten för barn att få mer tid i sitt språk i skolan, den är regeringen väl medveten om och jag vet att det är frågor som bereds på utbildningsdepartementet, säger Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".