Yvonne Stålnacke socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Luleå/foto:Anders Prammefors/Sveriges Radio
Yvonne Stålnacke/foto:Anders Prammefors/Sveriges Radio
Julev/Luleå

Dröjer innan Luleå blir samisk förvaltningskommun

Yvonne Stålnacke: Det är storleken på grupperna som avgjort
2:01 min

Luleå Kommun har inte kommit långt i frågan att bli samisk förvaltningskommun.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke tycker sig inte se ett aktivt arbete från Luleå/Boden sameförenings sida och det är en av anledningarna.

- De har absolut uttryckt sina önskemål men däremot är den finska gruppen större. Det är därför många fler som jobbar aktivt för att få kommunen att bli förvaltningskommun för det språket, säger Yvonne Stålnacke

Luleå kommun är i dagsläget förvaltningskommun för finskan och planen är att göra en ansökan om att bli det för meänkieli till våren. Men att Luleå blir samisk förvaltningskommun verkar dröja.

Att det inte finns ett aktiv sameförening är en syn som inte Luleå /Boden sameförening delar med kommunen. Pia Maria Holmgren som är ordförande för föreningen säger att alla inte är knutna till föreningen men vill ändå att Luleå blir samiskt förvaltningsområde.

-  Jag tycker det hade vart bättre att ta alla tre språken samtidigt, säger Pia Maria Holmgren. På så sätt tar man lärdom ifrån varandra. Nu blir det som att de rangordnar något, vilket blir väldigt märkligt. Och som de har lagt samerna sist, vad betyder det?

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke säger att de började med finskan på grund av att det är den största gruppen och de vill lära sig utifrån det arbetet. Kommunen behöver också mer information kring samernas behov.

- Det är storleken på grupperna som angjort i vilken ordning vi tar det, säger Yvonne Stålnacke

Sametinget har före jul skickat en begäran att träffa kommunledningen. De vill uppmana kommunen att skynda på processen med att bli samisk förvaltningskommun och mötet kommer äga rum den 12 februari. Kommunen vill under mötet få veta mer om vad det innebär att bli förvaltningskommun för samiska, men Yvonne Stålnacke säger inte när de kan förväntas att bli samisk förvaltningskommun

- Jag kan inte svara på det, säger Yvonne Stålnacke. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".