Den trasiga stolen utanför FN-högkvarteret i Genéve. Foto: Jörgen Heikki.
1 av 3
Den trasiga stolen utanför FN-högkvarteret i Genéve. Foto: Jörgen Heikki.
Johanna Westeson, människorättsjurist, Civil rights defenders. Foto: Jörgen Heikki/SR Sameradion.
2 av 3
Johanna Westeson, människorättsjurist, Civil rights defenders. Foto: Jörgen Heikki/SR Sameradion.
Marie Persson
3 av 3
Sametingsledamoten Marie Persson.
ON-guorahallan/FN-granskning

Besvikelse över Sveriges FN-förhör

Marie Persson: "Samma handslingsförlamning som tidigare"
4:51 min

Sverige har knappast närmat sig en anslutning till ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter.
Det konstaterades vid ett seminarium i riksdagen idag, som uppföljning på förra veckans FN-förhör med Sverige.
-Sverige skickar inga signaler om en ratificering, säger människorättsjuristen Johanna Westeson.

Sverige var alltså förra måndagen kallade till förhör i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genéve - en mekanism alla FN-stater ska genomgå med några års mellanrum.

Förhöret berör en rad olika aspekter av mänskliga rättigheter, bland annat minoriteters och urfolks rättigheter, rasdiskriminering, hatbrott och tortyr.

Varje FN-stat kan under förhöret rikta icke-juridiskt bindande rekommendationer till det granskade landet.

Sverige fick sju rekommendationer om att ratificera ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter: Guatemala, Nicaragua, Brasilien och Uzbekistan rekommenderade Sverige att överväga en ratificering, och denna rekommendation accepterar Sverige.

Dessutom kom Danmark och Honduras med en mer direkt rekommendation om att ratificera konventionen och Norge rekommenderade Sverige att fortsätta arbetet med en ratificering.

Sverige hade kunna välja att direkt avvisa eller anta dessa rekommendationer men väljer nu mer betänketid och svarar FN senast den tredje juli i år.

Vid ett seminarium arrangerat av Civil Rights Defenders diskuterades idag förhöret med Sverige - en av frågorna som analyserades var Sveriges hållning till ILO 169.

Johanna Westeson vid Civil Rights Defenders menar att Sverige skönmålar rättssituationen för samerna - även när det gäller ILO-konventionen 169. Hon menar att regeringens bild av att Sverige i princip uppfyller ILO 169, förutom små detaljer, är direkt felaktig.

-De små detaljerna handlar om själva knäckfrågan, nämligen samernas självbestämmanderätt till mark och vatten. Där ser vi ingen utveckling från hur regeringen förhållit sig tidigare, säger Westeson.

En annan av deltagarna var sametingsledamoten Marie Persson från Tärnaby, som också har grundat ett nätverk mot gruvetablering i Rönnbäck, utanför Tärnaby. Hon håller med Johanna Westeson.

-Det är samma handlingsförlamning som tidigare. Sverige tar till sig de rekommendationer som har vagare formuleringar om att överväga en ratificering. Men skarpare rekommendationer skjuter man på till sommaren. Få se vad det blir då, säger Marie Persson.

Det är ingen ny hållning som Sverige formellt visar mot FN. Även vid det förra förhöret 2010 väntade Sverige med att svara på rekommendationer om ILO 169..

Den gången avvisade regeringen efter en viss betänketid rekommendationerna om att ratificera ILO-konventionen 169 med följande hänvisning:

"Regeringen fortsätter att arbeta på den komplicerade frågan om ratificering av ILO-konvention nr 169. När det gäller markrättigheter överensstämmer inte svensk lagstiftning med konventionens bestämmelser. En ratificering av konventionen skulle påverka markrättigheter för ett område som utgör en tredjedel av Sveriges geografiska område. Innan riksdagen överväger en ratificering måste alla frågor som rör de juridiska följderna ha klargjorts. Sverige gav sitt stöd när FN:s generalförsamling under 2007 antog FN:s förklaring om urbefolkningars rättigheter, som är ett viktigt politiskt instrument. "

-Vi kommer göra vårt yttersta för att regeringen tar en annan position om tre månader. Men jag är inte hoppfull, även om vi har en annan regering nu. Jag skulle dock inte satsa allt jag äger på så ska ske, säger Johanna Westeson.

Vid måndagens FN-förhör fick Sverige sammanlagt lite drygt 200 rekommendationer inom en rad områden som rör mänskliga rättigheter. Sverige har accepterat 148 av dessa.

De flesta rekmmendationer om samer rörde ILO-konventionen 169, men ett par andra länder berörde andra aspekter.

Albanien rekommenderade Sverige att arbeta för att ge Sametinget ett större självbestämmande och Österrike rekommenderade Sverige att försäkra det samiska samhällets inflytande över sina landrättigheter.

Sverige accepterade dessa rekommendationer.

Jörgen Heikki, Stockholm
jorgen.heikki@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".