Giron/Kiruna

Saltade vägar fortfarande het fråga

Trafikverket har inte saltat de nordligaste vägarna i Sverige sedan december, trots det lockas djur än ut på vägarna. Yrkesförare ser saltet som ett stort problem.

Taxichauffören Kjell Riggo kör ofta längs den hårt trafikerade E10an, och han upplever att det blivit sämre körförhållanden på vägen. 

- Det känns som att det är betydligt mer vilt i farten runt vägarna. Jag tror att en bidragande orsak är saltet, att de blir lockade av saltet, det är lite blött på vägarna. Och samtidigt ligger ju saltet kvar även om de har upphört med saltningen. De blir lockade av lukten, känner på sig att det finns salt här. 

I höstas gick diskussionen het när Trafikverket började salta E10. Många har varit kritiska, bland annat för att saltet lockar upp djur på vägarna. Trafikverket meddelar att de kommer fortsätta med saltet. 

- Jag vet att det här är en jättestor fråga och en omdiskuterad fråga. Jag har att förlita mig på de experter som vi har. I grunden vad vi eftersträvar är självklart en ökad trafiksäkerhet. Jag tror också att det är viktigt att sådant här genomförs i samklang med de som lever och bor där, så en dialog är viktig från vår sida, säger Gunnar Malm, generaldirektör på Trafikverket. 

Saltmotståndarna menar dock att Trafikverket inte hållit samrådsmöten som de borde gjort. Kjell Riggo som kör vidare i sin taxi ser fler problem än renar och vilt på vägarna. 

- Det blir moddigt, svarthalka och ja, jag upplever att det blir betydligt sämre väglag än vad det har varit förr om åren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".