Håkan Svenneling.  Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Håkan Svenneling. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Samerna får ingen plats i Nordiska rådet

Håkan Svenneling: Vi har länge negligerat urfolken i Norden
2:30 min

Samerna får ingen plats i det Nordiska rådet där de nordiska regeringarna sätter upp agendan för nordiska politikersamarbeten.

Det här beslutet kritiseras av vänsterpartiets Håkan Svenneling som sitter både i Riksdagen och i Nordiska rådet.

- Vi har länge negligerat urfolken i norden och gnällt på andra delar av världen. Men vi har inte själva visat på behovet av nordiskt samarbete av urfolksfrågor utan hållit tillbaka det.

Håkan Svenneling tycker att det är dags att samerna får delta i Nordiska rådet tillsammans med parlamenten i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. De speciellt sedan Åland, Färöarna och Grönland antagits som medlemmar.

För tio år sedan sa Nordiska rådet också nej då samerna ansökte och Håkan Svenneling hade högre förhoppningar nu:

- Jag tycker att vi har kommit längre i arbetet med att ge urfolken ett bättre inflytande i samhället idag jämfört med för tio år sedan. Men det finns uppenbarligen ett starkt motstånd vilket är tråkigt.

Annicka Engblom som sitter i Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott förklarar nejet:

- Eftersom Samiska parlamentariska rådet inte är att betrakta som en medlemsstat. Det är ett råd som samlar samer från tre länder, så är det just i det fallet svårt att godkänna detta. Men hur vi ska utveckla frågan om inflytande i samefrågor, det vill vi ta med oss vidare. 

Nordiska rådet har funnits i över 50 år och består av 87 politiker från parlamenten i Norden och har bland annat sett till att vi kan åka mellan länderna utan pass. Och att du behandlas lika väl i Sverige som Norge som på Island. Men också svanenmärket existerar på grund av Nordiska rådet som jobbar med att förbättra för invånarna i de nordiska länderna.

Nu blir det ingen plats vigd för samerna i Nordiska rådet den närmaste tiden, eftersom samiska parlamentariska rådets ansökan avslagits. Annicka Engblom som sitter i utskottet som handlagt ärendet berättar att de funderar på andra sätt att ge samerna inflytande. 

- Jag tror inte att man ska hänga upp sig på just den här ansökan för den är lite svår i sig. Utan titta framåt hur vi kan utveckla de här samarbetsformerna istället, occh kanske öka statusen på de som deltar ifrån Sametingens representanter, mer än att bara vara observatörer. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".