Utfodrad ren. Foto: Anne-Ravna Allas/Sveriges Radio
Foto: Anne-Ravna Allas/Sveriges Radio
Liksjoe/ Lycksele

Seminarium om renens hälsa vid utfodring

Ulrika Rockström: Otroligt viktigt att öka kunskapen
1:16 min

Renens hälsa och sjukdomar vid utfodring i hägn är temat när bland annat veterinärer och samebymedlemmar möts på ett seminarium i Lycksele idag. 

Veterinär Ulrika Rockström säger att det viktigaste med dagen är att sprida information.

- Alla kom hit idag för att lära sig mer om renar, utfodring i häng, vilka sjukdomar och hälsoproblem som kan uppstå. Det har varit ett enormt intresse från alla veterinärer att komma hit, säger Ulrika Rockström.

25 distrikts-, privata-, besiktnings- och länsveterinärer och fyra föreläsare träffades igår för att lära sig mera om renar, utfodring och sjukdomar som kan uppstå vid hägn. Idag kommer det att hållas ett seminarium i Lycksele, där ca 35 samebymedlemmar har anmält intresse. Seminaret kommer att handla om hur man undviker problem i samband med utfodring i hägn, hur man undviker sjukdoms- och hälsoproblem och vad man ska göra om problem uppstår.

- Det är väldigt unikt att så många veterinärer intresserar sig för renen och träffas en och samma dag.

Representanter från Sametinget, SSR, foderföretag och fyra föreläsare kommer att vara på plats i Lycksele idag och prata om bland annat skvalpmage - när det är köttfoderförätning, blötbuk och hur viktigt det är att tillvänja renen långsamt när man börjar att utfodra. Det kommer också att pratas om infektionssjukdomar, när man tränger i hop många djur på en och samma plats. Får man in en infektion i hägnet så ökar risken att den sprids bland alla djur.

- Det är så otroligt viktigt att öka kunskapen om vilka olika hälsoproblem och sjukdomar som kan uppstå i samband med utfodring i hägn. Både att öka kunskapen hos renägare och hos veterinärer så att man blir mer uppmärksam och kan undvika de här problemen, säger veterinär Ulrika Rockström, från Svenska Djurhälsovården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".