Josefina Lundgren Skerk. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund/ Sveriges Radio
Josefina Lundgren Skerk. Foto: Jenny Israelsson-Skoglund/ Sveriges Radio

Sametingets språknämnd arbetar vidare med handlingsplanen

Josefina Lundgren Skerk: Det ser mörkt ut för samiskan
0:45 min

Sametinget har ett ansvar att leda det samiska språkarbetet i Sverige och under förra veckan hade Sametingets språknämnd möte i Umeå. Där diskuterade man om hur en språkpolitisk handlingsplan ska se ut.

Under mötet var Sametingets egen handlingsplan i fokus, som man nu efter fler års arbete förtänker utveckla och sätta nya mål, och som man under maj månad ska ta upp på plenum.

I dagsläget är inte arbetet klart, men ordförande för språknämnden Josefina Lundgren Skerk säger att de har kommit ganska långt med arbetet. Bland annat har språknämnden haft möte med Uppsala och Umeå universitet för att diskutera möjligheterna till fler lärosäten.

Tillsammans kan vi arbeta framåt, gentemot regeringen, så att de ska finnas pengar till det här, säger Josefina Lundgren Skrek.

- Det finns ett intresse från samiska politiker att se en utveckling, att vi tillsammans kan arbeta framåt gentemot regeringen, så att det ska finnas medel till det här. Men också att de ska veta att vi har ögonen på dom.

Hur ser framtiden ut för samiska språket?

- Det ser väldigt mörkt ut. Alla samiska språk är akut hotade och det finns ingen effektiv åtgärd som är föreslagen från regeringen och vi har svårt att få gehör för våra förslag, säger Josefina Lundgren Skerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".