1 av 3
Per Jonas Partapuoli, ordförande Sáminuorra. Foto: SR Sameradion
2 av 3
Per Jonas Partapuoli, ordförande Sáminuorra. Foto: SR Sameradion
Hans Stiglund, biskop i Luleå stift. Foto: SR Sameradion
3 av 3
Hans Stiglund, biskop i Luleå stift. Foto: SR Sameradion

Sáminuorra lämnar samiska konfirmationslägret

Per Jonas Partapuoli: "Den kunskap vi bidragit med försvinner"
4:35 min

Sáminuorra har beslutat att avbryta samarbetet med Svenska kyrkan gällande det årligt återkommande samiska konfirmationslägret. Hans Stiglund, biskop i Luleå stift säger att det är beklagligt, men att de kommer att fortsätta planera för ett samiskt konfirmationsläger i sommar.

Kyrkan har inte beaktat de krav på åtgärder som Sáminuorra ställt gällande bland annat det samiska språket och kulturen. Sáminuorras förbundsordförande Per Jonas Partapuoli menar att det inte längre går att säkerställa konfirmationslägrets kvalitet och utförande då kyrkan inte lever upp till förbundets rekommendationer om samisk kompetens.

- Vi har sett under flera års tid att den samiska kompetensen bland de samiska ungdomsledarna inte har tagits till vara av kyrkan, säger Per Jonas Partapuoli.

Biskop Hans Stiglund i Luleå stift tycker att det är tråkigt och beklagligt att Sáminuorra avbrutit samarbetet. 

- Vi har haft så gott samarbete genom många år. De har varit viktiga för vårt läger, säger han.

Vid förra sommarens konfirmationsläger upplevde lägerledare som rekryterats av Sáminuorra att lägrets ansvariga inte värdesatte de samiska språken, samisk historia eller den tidigare religionen. Sáminuorra menar att hur lägret genomförandes inte är acceptabelt. 

- Det känns ju tungt att behöva gå så här långt. Vi har från Sáminuorras sida försökt att lösa detta, men då kyrkan inte velat samarbeta, så är det här den enda lösningen som vi ser det. Vi kan inte fortsätta i ett samarbete där vi inte respekteras. Nu får kyrkan ta sitt ansvar och se till att själva hitta samisk kompetens. 

Svenska kyrkan fortsätter att planera för ett samiskt konfirmationsläger i sommar. Hans Stiglund säger att det är många samiska ungdomar som står i kö och att de är i full gång att rekrytera samisktalande ledare, nu när Sáminuorra stiger åt sidan.

- I det läger vi planerar nu har vi försökt lyssna in den kritik som jag tycker Sáminuorra haft rätt i och göra det bättre nu. Vi har bland annat stärkt med en samisktalande präst, som ska vara konfirmandpräst, säger Hans Stiglund.

Det är cirka ett halvår kvar tills årets samiska konfirmationsläger ska hållas. Om kyrkan hörsammar era krav, återupptar Sáminuorra samarbetet med kyrkan då?

- Vi är inte omöjliga. Men det är ju konstigt att vi måste behöva gå via media för att få igenom ett fungerande samarbete, säger Per Jonas Partapuoli.

Det samiska konfirmationslägret har varit en uppskattad begivenhet för samiska ungdomar sedan mitten av 1980-talet, då det startades av Sáminuorra och Svenska kyrkan. Sylvia Sparrock på Samiska rådet i Svenska kyrkan säger att hon stödjer Sáminuorra helt och fullt. Hon menar att det inte är orimliga krav som Sáminuorra ställer.

- Ett samiskt konfirmationsläger ska ha en samisk grund, där kunskap om kultur, språk och historia ska vara levande. Givetvis tillsammans med kyrklig konfirmationsundervisning. Man kan inte driva ett samiskt konfirmationsläger med bara samiska inslag. Sáminuorra har varit med sedan starten och är otroligt viktiga förebilder för samiska ungdomar. 

Vad kommer Samiska rådet i Svenska kyrkan att göra nu?

 - Vi har ju inte ansvaret att driva lägret, men vi kommer att fortsätta att arbeta med frågan och försöka påverka Svenska kyrkan. Ungdomsfrågor är en av våra viktigaste frågor, säger Sylvia Sparrock.

Hans Stiglund menar att det är en utmaning för Svenska kyrkan att spegla det samiska nu när Sáminuorra inte är med. 

- Vi vill ju spegla det samiska i våra konfirmandläger. Vår stora utmaning nu är att hitta resurser som kan göra det på andra sätt. Sen hoppas jag att kyrkan och Sáminuorra kan mötas i många andra sammanhang. Sáminuorra är ett mycket viktigt organ och jag stänger inga dörrar, säger Hans Stiglund, biskop i Luleå stift. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".