Svenska romers historia i fokus

Det finns stora luckor i kartläggningen av de svenska romernas historia. Det vill Historiska museet i Stockholm ändra på.

Tillsammans med Mångkulturellt centrum och Stiftelsen Kulturmiljövård har ett forskningsprojekt sjösatts i samarbete med representanter för Sveriges romer. Syftet är bland annat att samla in svensk-romska livsberättelser och kartlägga romska boplatser i Sverige, för att därigenom kunna synliggöra de svenska romernas historia.

Projektet, "I stadens utkant - svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet", kommer att pågå 2015-2016.

"Det finns ett tomrum i museers föremålssamlingar. Nu börjar vi fylla i det för att kunna förmedla svensk-romsk 1900-talshistoria på Historiska museet", säger Lotta Fernstål, projektledare på Historiska museet, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".