Liksjoe/ Lycksele

Forskning om skogsbruk och rennäring på seminarium

Marita Stinnerbom: Föredraget var väldigt lärande och intressant
1:38 min

Nyligen hade Cesam och SSR ett seminarium på Skogsmuseet i Lycksele, där aktuell samisk forskning var på programmet.

Bland annat föreläste Malin Brännström om sin forskning om skogsbruk och rennäring - och hur det är när det finns två parallella rättigheter på markerna.

- Föredraget var väldigt lärande och intressant ,säger Marita Stinnerbom, sametingspolitiker och renägare som satt bland åhörarna.

Ca 20 personer hade mött upp på Seminaret som Umeå Universitetets center för samiske studier och SSR anordade tillsammans på skogsmuseet i Lycksele.

Malin Brännström hade föredrag om sin doktorgradsforskning, där hon ser på förhållandena mellan äganderätten och renskötselsrätten och hur man får bruka när det gäller skogsbruket och renbetet, när man har två parallella rättigheter till samma fastighet.

Brännström pekar på att skogsvårdslagen, Rennäringslagen och skadeståndslagen avviker från övriga principer i fastighetsrätten.

- Det som är tydligt är att Samebyarna har inte möjlighet att överklaga, få det här att prövat i domstolen om man inte är eniga om hur marken ska användas och att de saknas ersättningsbestämmelser, det är också en tydlig avvikelse från övrig fastighetsrätten, säger Malin Brännström.

Rennäringen skyddas som allmäninteresse och inte utifrån att det rör sig  om rättigheter, då får man en helt annan typ av skydd, man jämställs med friluftsliv och naturvård. Brännström säger att hon forskar inte på varför dom avviker, men att hon önskar att dom avviker.

- Man kan ju helt klart se att när man inte har sett det som rättighet, utan lagstiftningar är från den tiden när det här sågs som ett privilegium givet samerna av staten, så har det påverka dagens lagstiftning, så vi sitter med historisk arv som gör att det blir så komplicerat, säger Malin Brännström.

Målet med forskningen är att förstå den och peka på bristerna i den så att man får bättre förståelse för den, och så här förklarar Marita Stinnerbom varför Brännström forskning är bra.

- Det är det som är väldigt bra med den här forskningen vi fick lyssna på, just för att hon tar upp det utifrån ett lagändringsperspektiv, säger Marita Stinnerbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".