Sameskolan i Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Sameskolan i Jokkmokk. Foto: Stefan Karlsson/ Sameradion & SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/ Jokkmokk

Ännu en rektor på sameskolan i Jokkmokk

Sameskolan i Jokkmokk har fått ännu en rektor. Det är en rektor som är uthyrd av ett bemanningsföretag och som ska arbeta som vikarierande rektor enligt uppgifter till Sameradion & SVT Sápmi.

Den här veckan ska sameskolan i Jokkmokk ha fått ännu en ny rektor. Enligt Sameskolstyrelsen så är det en vikarierande rektor som är uthyrd av ett bemanningsföretag.

Det är ännu oklart om vilket avtal som den vikarierande rektorn har. Sameradion & SVT Sápmi har kontaktat sameskolchefen, Björn Hedlund via mail och telefon utan att få något svar av honom.

Det är den tredje rektorn som ska ha ett avtal med Sameskolstyrelsen. Sedan tidigare har två rektorer avtal med Sameskolstyrelsen. Sameskolchefen Björn Hedlund har skrivit under ett avtal och sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas det andra. Styrelsen är oenig om vem som ska ha tjänsten som rektor för sameskolan i Jokkmokk.

Den inhyrda vikarierande rektorn ska ha fått tjänsten fram tills dess att ordinarie rektor tillträder. Sameskolstyrelsens ordförande Börje Allas är fåordig angående frågan.

- Jag har begärt en rapport av skolchefen, att få reda på vad som händer nu, men jag har inte fått något svar, säger Börje Allas.

Vad är ditt ansvar i det här, att det nu ska vara tre rektorer anställda av Sameskolstyrelsen?

- Jag kan inte svara på det eftersom jag inte vet hur det ligger till nu, svarar Allas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".