Jan Erik Länta och Anna-Karin Länta förbereder sin guorpi-försäljning.
1 av 3
Jan Erik Länta och Anna-Karin Länta förbereder sin gurpi-försäljning. Foto Mikaela Sjöstedt
Förberedelser på marknadsområdet inför morgondagen.
2 av 3
Förberedelser på marknadsområdet inför morgondagen. Foto Mikaela Sjöstedt.
Maivor Andersson, Astrid Berggren och Eva Berggren förbereder sin 34e marknad.
3 av 3
Maivor Andersson, Astrid Berggren och Eva Berggren förbereder sin 34e marknad. Foto Mikaela Sjöstedt, SVT.
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Höga förväntningar på marknaden

Vissa har stått och sålt i över trettio år, andra är nya. Alla verkar dock ha höga förväntningar på årets marknad, och på årets tema, som är mångfald.

Under onsdagseftermiddagen och kvällen byggdes det för fullt på marknadsområdet. Eva Berggren från Gällivare satte upp sitt stånd tillsammans med bland andra sin mamma och moster. De har sålt hantverk tillsammans på Jokkmokks marknad i 34 år.

- Bara att titta på folk, studera folk är kul. Här finns alla sorts typer, säger Eva Berggren.

De säljer sitt eget hantverk, i form av korgar, vantar och tjocksockar. Årets tema på marknaden är mångfald, något som Maivor Andersson känner har två betydelser här på marknaden.

- Det gäller ju både sortimentet och alla kulturer som samlas här. Det är positivt att fler kulturer får synas och ta plats, att marknaden förnyas.

Marknadsansvarige Birgitta Nilsson har höga förväntningar på årets marknad, och hoppas att alla blir nöjda. 

- Marknaden i sig har och har haft stor mångfald. Men även Jokkmokk som kommun, med 40 olika nationaliteter, har stor mångfald. Det är berikande, och det känns bra att få lyfta fram det.

Maivor Andersson och de andra fortsätter sätta upp sitt stånd.

- Det går inte att förklara vad som är så speciellt med marknaden, det bara är speciellt. Dessutom får man träffa hela släkten, och så hoppas vi på bra försäljning, säger Maivor Andersson från Gällivare, boende i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".