Lise Tapio Pittja med sonen Nika Pittja på röda mattan. Foto: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi
Lise Tapio Pittja med sonen Nika Pittja på röda mattan under Sápmi Awards 2013. Foto: Marie-Louise Niia/ SVT Sápmi

Förälder stödjer Sáminuorras beslut

Pittja:Samiska konfirmationslägret har blivit mindre och mindre samiskt
1:14 min

Föräldrar reagerar på Sáminuorras avbrutna samarbete med svenska kyrkan.

Sáminuorra stödjer inte den årliga konfirmationen längre. Krav som ställts på svenska kyrkan har inte uppnåtts och därför bryter Sáminuorra samarbetet med kyrkan.

Lise Tapio Pittja har fyra barn som alla har tagit den samiska konfirmationen. Hon håller med Sáminuorra och stödjer beslutet.

- Som förälder upplever jag att det samiska konfirmationslägret blivit mindre och mindre samiskt. Bland annat så hade lägret bara en samisk temadag förra året. Det är ett samiskt konfirmationsläger, då har man inte en samisk temadag utan då är hela lägret samiskt.

Och bristen på samisk kompetens och representation är några av anledningarna till att Sáminuorra avbrutit samarbetet. De ville se en förändring från kyrkans sida och ett läger där samisk historia, kultur och religion syns men situationen blev inte bättre

Lise Tapio Pittja har länge märkt en försämring och tror inte lägret blir sig likt utan Sáminuorras stöd. Hon, precis som Sáminuorra, tycker inte kyrkans försök att utbilda sina ledare i samisk kultur och historia är en nog bra förändring.

- Jag tror ungdomarna kommer känna att det är främmande utan Sáminuorra där. Och vadå utbilda? Det finns redan samiska ungdomsledare som har kunskapen, som har kulturen. Varför inte ta vara på det då? Nej, det känns inte alls bra. Jag blir bara upprörd, säger Lise Tapio Pittja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".