JÅHKÅMÅHKKE/JOKKMOKK

Marknadsfebern känns i Jåhkåmåhkke

Jokkmokks vintermarknad har dragit igång, men mycket arbete står bakom det gästerna får se.

Det är få som har tid att vila under marknaden. Igår skulle syskonen Jan Erik och Anna Karin Länta hinna med mycket innan årets marknad invigdes. I tre år har de två rest en kåta på marknadsplatsen, där de bjuder på mat, pratar med gäster och har föreläsningar.

Den 410:e marknaden är igång och ifjol kom cirka 40 000 besökare. Jan Erik och Anna Karins marknadsförberedelser har börjat redan under sarvslakten i höstas och veckan som de väntat på är äntligen här. Den här familjen är van vid marknadsbestyr.

- Vår farfar och farmor hade renrajden innan Per Kuhmunen, så de gick med rajden ända fram till jubileumsmarknaden -55 och kanske något år längre. Och vår áhkku hade också en kåta och sålde buljong, berättar Anna Karin Länta.

Den yngre generationen är också med. Anna Karins dotter Nadja har fullt upp.

- Jag träffar kompisar och sjunger och jag går med renen. Det är fullt schema hela marknaden. Man måste ju följa med i svängarna, det går fort kan man säga, säger Nadja Länta. 

Marja Påve
marja.pave@svt.se

Máret Steinfjell
maret.steinfjell@svt.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".