Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF). Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Åsa Henningsson, Uppsala universitetsbibliotek. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Åsa Henningsson, Uppsala universitetsbibliotek. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Rasistiska bildarkivet

Sametinget vill ändra lagen

Håkan Jonsson: Förnedrande och mycket märkligt
1:58 min

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill se en lagändring för att hindra bilderna från rasbiologiska institutet att spridas.

– Det är ju förnedrande och mycket märkligt att lagstiftningen inte reglerar att man ska kunna göra på det här sättet, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF).

Rasbiologiska institutets bilder på samer, romer och andra minoriteter togs under första halvan av nittonhundratalet. Det handlar familjefoton och porträtt, men också om nakenbilder.

Bilderna är tillgängliga för allmänheten att titta på hos Uppsala Universitetsbibliotek, och vissa av dem finns också digitalt på nätet. De bilderna kan man också beställa hem.

– Vi jobbar efter de lagar som finns, och de säger att materialet ska vara tillgängligt för de som är intresserade och vi kan inte hindra någon, säger Åsa Henningsson som ansvarar för arkivet på Uppsala Universitetsbibliotek.

Men Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill se en ändring av lagen.

– Det är märkligt att svensk lagstiftning inte hindrar det. Nu när vi inte har en lagstiftning så måste vi primärt få dem som levererar bilderna att sluta med det, och i nästa steg få en lagstiftning som hindrar att sånt här ska kunna hända, säger Jonsson.

Hur agerar Sametinget i den här frågan?

– Vi har tagit beslut att vi ska jobba med det här. Men av den anledningen att vi nu inte har den vice styrelseordförande som vi hade under den perioden vi väckte ärendet så kommer vi återuppta det här under 2015.

En eventuell lagändring vill Åsa Henningsson inte uttala sig om.

– Vad som sen sker, det får bli på en annan nivå, det är inte något som vi här kan ta ställning till. Det måste vara ett beslut på en högre nivå, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".