En överkörd ren vid vägkanten. Foto: SVT
Foto: SVT
Norrbotten

"Bilisterna måste börja ta ansvar"

Under förra veckan inträffade 160 viltolyckor i Norrbottens län, efter järnvägen har 19 anmälningar kommit in till Polisen i Norrbotten.

– Det är extremt mycket viltolyckor i vintern som du märker. Det är också extremt mycket snö och det kom så mycket på väldigt korttid. Därför har många djur sökt sig ut på vägarna, för att det är så tungt och gå i skogen, dom är utmattade och födan blir också lidande när det är så mycket snö, säger Lars Lundman faunasamordnare på Norrbottens polisen.

Under förra veckan anmäldes 160 viltolyckor på Norrbottens vägarna. Utöver det har också 19 anmälningar kommit in som tågen varit inblandad i, det är mest renar som blivit påkörda. Polisen misstänker att den stora mängden av snö på korttid ligger bakom olyckorna.

– Det gäller hela länet, det finns inga undantag. När det gäller bilisterna så måste de sänka farten när man ser djur på vägarna. Det har också varit en vinter med mycket regnande. Så det blivit isbark på träden och snön har fastnat. Så de ligger säkert i underskott på födan jämnfört med andra vintrar och därför söker sig också djuren upp på vägen.

Vad gör ni för att minska olyckorna?

– Det jag har försökt göra är att gå ut i media och be trafikanter att ta det lugnt på vägarna. Bilisterna måste ta sitt ansvar. Ser man att det finns djur på vägarna, så måste man sänka hastigheten. Ser man att det finns spår i snön så måste man reagera och ha koll på sopsäckarna, för de hänger där av en anledning, säger Lars Lundman.

Att fler viltolyckor inträffat i Norrbotten på så kort tid påverkar renskötarna ekonomiskt och psykiskt. Det är inte bara snön som gör att fler renar vistas på vägarna, utan saltet kan också vara en av orsakerna, säger Gudrun Kuhmunen, styrelseledamot i svenska samernas riksförbund.

– Det skär i hjärtat när ens renar blir påkörda. Det påverkar renskötarna både psykiskt och ekonomiskt när sånt händer. Vi vill att fler skänker farten, så inte fler renskötare behöver leta efter sina påkörda renar, säger Gudrun Kuhmunen.

Många undrar varför renägarna inte håller renarna från vägen?

– Det är inte sant, det är mycket okunskap som ligger bakom sådanna kommentarer. För renskötarna gör sitt bästa, de vaktar och försöker hindra sina renar att vistas på vägarna, säger Gudrun Kuhmunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".