Nils Walkeapää
1 av 3
Nils Walkeapää, 81, från Porjus hade inte hittat något att köpa. "Skräpmarknad" tyckte han jämfört med den gamla goda tiden.
Karesuandokolt
2 av 3
Niila Omma hade gjort bältet och spännet själv.
Lars J:son Nutti hade designat sin egen keps till marknaden 2014
3 av 3
Lars J:son Nutti hade designat sin egen keps ifjol. Foto: Lars-Ola Marakatt.

"Jokkmokks marknad har blivit en skrotmarknad"

Walkeapää "Leat šaddan roaskkemárkanat"
3:22 min

Nils Walkeapää från Porjus tycker inte att Jokkmokks marknad är som förr. Nu förordar han att samerna ska ha sin egen marknad. "Det är ingen samisk marknad, det är ett enda stort jippo."

Vad tycker du om Jokkmokks marknad? Och vad tycker du om Nils Walkeapääs förslag? Kommentera och diskutera gärna här nedan eller på våra sociala medier.

Årets marknad i Jokkmokk kännetecknades av storm, köer, en fullsatt samedans. Eller som någon i vimlet sa "det gamla vanliga".

Föreläsningarna, filmvisningarna, konserterna avlöste varandra men antalet marknadsstånd var färre. Bilarna hade en flera hundra meter längre sträcka att parkera på där det ifjol var ockuperade av knallare.

På samernas utbildningscentrum var det många rutinerade försäljare men det var aningen glesare.

Nils Walkeapää är inte den första som genom åren föreslår att de samiska försäljarna borde finnas på ett särskilt ställe under marknaden. Under marknadspromenaden på fredagen var han besviken:

– Det här är ingen samisk marknad längre. Det är ett enda stort jippo. Skrotmarknad kallar jag det för.

I marknadsvimlet sprang också Niila Omma från Skellefteå. Han går första året på slöjdlinjen på Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk. De var hans första marknad.

– Rolig upplevelse. Men jag har inte hittat nått att köpa än. Det finns så mycket att välja på och slöjd att titta på.

Lars J:son Nutti visade sina alster på Ájtte fjäll- och samemuseum tillsammans med andra samiska slöjdare.

– Jag vet inte om jag kan svara Nils, men det är ju samer som säljer här så det måste ju vara en samisk marknad. Men samer kan ju inte sälja till samer, för fruarna har ju redan sytt kolten, skorna och andra kläder. Men det är utlänningarna som köper, det är det marknaden är till för.

Men Nils Walkeapää tycker att det var bättre förr.

– För över 30 år sedan var det riktig lappmarknad, det var ju renskinn vi sålde, och kött och sånt. Vi satt på snödrivorna och hade renskinnen och slöjden på snön.

Men det finns ju renskinn och renkött att köpa nu också?

– Renkött finns ju överallt nuförtiden, förr hade vi rökt kött och torkat kött och allt, nu hittar du inte det.

Vad har du köpt?

– Jag har inte köpt någonting.
 
– Nu föreslår jag att det samiska folket måste dela på marknaden. Den samiska delen borde vara en särskild del av marknaden och de andra kan sälja sitt skrot hela veckan, säger han Nils Valkeapää.

Vad tycker du om Jokkmokks marknad? Och vad tycker du om Nils Walkeapääs förslag? Kommentera och diskutera gärna här nedan eller på våra sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".