1 av 2
De första lärlingarna i sameslöjd som tagit examen tillsammans med sina mästare. Foto: Maret Steinfjell/SVT Sápmi
2 av 2
De första lärlingarna i sameslöjd som tagit examen tillsammans med sina mästare. Foto: Maret Steinfjell/SVT Sápmi
Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

De första lärlingarna som tagit Yrkeshögskole examen i slöjd

Över två år har lärlingarna gått sin utbildning hos varsin mästare. Nu har de tagit examen. 

Niklas Granlund har efter två år som lärling tagit examen i slöjd och han är nöjd med utbildningen hos slöjdaren Martin Kuorak. 

- Det är  lätt när man är bara två. Vi bollar tankar och ideer och man har ständig hjälp när man behöver. På så sätt är det perfekt. Det känns skönt att vara klar, men ändå inte. Jag kommer att fortsätta att pillra på, säger Niklas Granlund.

Han och Karolina Pokka, som i sin tur varit lärling hos Lise Tapio Pittja, är de första i Sverige som har gått en 100 veckors utbildning som lärlingar. Under Jokkmokks marknad fick de sina examensbevis. 

I tillägg till sameslöjd finns det 37 andra hantverk där lärlingsutbildningar genomförs i Sverige. I utbildningen ingår också att lära sig starta ett företag. 

- Detta är för att höja statusen på alla hantverksyrkerna som är ovärderliga. Vi alla i Sverige skulle stå oss slätt om inte hantverksmänniskorna fanns, säger Evert Olsson, stiftelsen för hantverksutbildning. 

Martin Kuorak är stolt över sin lärling.

- Det har gått jättebra. Jag trodde inte det skulle flyta på så bra men vi la upp en plan som vi har kunnat jobba efter och den har vi följt. Nu är han inte en lärling nåmer. Nu är han en kollega, en arbetskompis, säger Martin Kuorak. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".