Lycksele

Samarbete ska gynna renarnas hälsa

För renägarna i Sverige är det viktigt att renforskarna och veterinärerna har kunskap om renägarnas vardag när de på grund av dåligt bete måste utfodra sina renar.

Birger Nilsson har lång erfarenhet av att utfodra renar och vet vad man ska tänka på när man börjar utfodringen för att renarna ska hålla sig friska. 

- Det är att jag ser renens kondition och utifrån den så måste jag se på vilket foder jag ger och sen ska det vara friskt foder. Ingen inblandning av bakteriefoder eller sjukt foder. Det får absolut inte förekomma, det ska vara friskt foder som ges, säger Birger Nilsson.

Ruoŧa eanadoallodoaimmahat (jordbruksverket) lea dán jagi ruhtadan dakkáraš semináraid. (Lycksele) Dáppe Likšus gávnnadit sullii 30 boazoeaiggáda, boazodutki ja šibitdoaktára juogádan dihte iežaset máhtu bohcco dearvvašvuođa ja biebmama birra. Boazodutki oaidná dakkár deaivvademiid dehálažžan. 

Jordbruksverket har i år beviljat medel till att anordna möten och seminarier där renägare, forskare och veterinärer träffas för att utbyta erfarenheter. I Lycksele hölls den första träffen där omkring 30 personer hade samlats för att diskutera om renens hälsa och om utfodring. För professorn i renskötsel är sådana här träffar mycket viktiga. 

- Vi får ju mycket feedback tillbaka på det vi säger och vi får berättelser från verkligheten som man kan diskutera, så vi får ju mycket information tillbaka på såna här möten och har man försök ute i fält så har man ju väldigt mycket diskussioner med renägare i samband med de försöken, säger Birgitta Åhman. 

Birger Nilsson menar att det är viktigt med att samla ihop erfarenheter eftersom det finns en hel del okunskap om renen bland de lokala veterinärerna i renskötselområdena.  

- På något vis så måste den komma med i utbildningen så att veterinärena tillägnar sig den utbildningen. Det är inte bara att säga att du har blivit veterinär och så kommer du från södra Sverige och har aldrig sett en ren, säger Birger Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".