Sápmi Pride i Kiruna Foto: Lisa Utsi / SR Sameradion
Sápmi Pride i Kiruna Foto: Lisa Utsi / SR Sameradion
Sápmi

QX hederspris till Sápmi Pride

Sápmi Pride var en av dem som igår kväll fick ta emot QX hederspris på QX gaygala i Stockholm. Det är tidningen QX som varje år delar ut pris till de som gjort något bra för hbtq-världen. 

– Det känns helt ofattbart hela upplevelsen. Det går inte ge en kommentar hur det kändes att vara på plats och ta emot priset, för det var helt magiskt, säger Tove Fahlgren, projektledaren för Sápmi Pride, som igår kväll tog emot hederspriset i Stockholm.

I oktober arrangerades Sápmis första pridefestival som nu fått ta emot hederspris tillsammans med sju andra pridefestivaler. Tidningen vill hedra och hylla alla pridefestivaler runt om i landet. Igår kväll under gaygalan utdelades hederspris till de åtta nystartade pridearrangemangen, som för första gången hade parad förra året. Sápmi Pride fick ta emot pris med motiveringen att de är aktivister och skapar initiativ genom pridefestivalen.

Vad betyder det här för queera samer och Sápmi?

– Bara det att vi är en av dom åtta nystartade pridefestivalerna som fick ta emot hederspris, det är otroligt fantastiskt. Att vi syns och uppmärksammas är stort och betyder mycket, säger Tove Fahlgren.

Under det gångna prideevenemanget i Kiruna i oktober startades föreningen Queer Sámit, som jobbar med samiska HBTQ-frågor och som i maj också arrangerar den andra Sápmi Pride i Karasjok i Norge.

Övriga pridefestivaler som fick ta emot pris var: Pajala, Lund, Falkenberg, Karlskrona, Hudiksvall, Falun och Skellefteå.

Även hockeyklubben Kiruna IF tilldelades pris, bland annat i kategorin Keep up the good work, som går till en eller flera personer som gjort något bra för hbtq-världen och tränaren för laget Johan Köhler blev utnämnd till årets hetero. Läs mer om det hos P4 Norrbotten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".