Soligt. Jonas Eriksson / TT
1 av 2
Soligt i Karlskrona. Jonas Eriksson / TT

Nu blir dagarna snabbt längre

I december kan mörkret tyckas vara en evighet, och dagljuset komma lika fort som det försvinner. Men efter nyår ökar dagslängden, tiden mellan solens upp- och nedgång, i rask takt.

- Det har att göra med att jordens axel lutar och på vintern ligger Sverige långt bort från solen. Nu går vi mot solen och då blir dagarna längre, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I landets nordligaste delar är förändringen mest dramatisk. I Kiruna har dagarnas längd ökat från 28 minuter vid årsskiftet till 7 timmar och 10 minuter, en skillnad på 6 timmar och 42 minuter.

I Mellansverige har dagarna blivit cirka 2,5 timmar längre, medan skillnaden blir mindre ju längre söderut man kommer.

Om drygt en månad, den 20 mars, infaller vårdagjämning då dag och natt är ungefär lika långa. Därefter blir dagarna allt längre och nätterna kortare.

Fakta dagslängden:

I Sverige varierar dagslängden kraftigt då landet ligger långt ifrån ekvatorn. Orsaken till att dagarnas längd förändras i olika takt beror på att jordaxeln lutar och att jordens hastighet runt solen inte är konstant. Genomsnittshastigheten är 29,8 kilometer i sekunden, men hastigheten varierar med cirka tre procent under ett år. Fortast går det i januari, långsammast i juli.

Källa: SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".