1 av 2
Samisk träffpunkt på Tráhppie i Umeå. Foto: Marit Kuhmunen/SVT Sápmi
2 av 2
Samisk träffpunkt på Tráhppie i Umeå. Foto: Marit Kuhmunen/SVT Sápmi
Upmeje/Umeå

Populär träffpunkt för äldre samer

Varje onsdag träffas en grupp äldre samer på Trahppie i Umeå. Träffpunkten är väldigt populär bland deltagarna som ger en känsla av samhörighet. 

Här i sameföreningen Såhkies lokal Tráhppie på Gammlia i Umeå hörs skratt och berättelser från förr varje onsdag. Sedan 2010 har Umeå kommun drivit denna verksamhet där äldre samer i området får träffas, umgås och slöjda.

- Det är en sån bra grupp, vi sitter här och berättar för varandra hur vi har levt som barn och som vuxna, vilka traditioner vi har och vi jämför traditioner och levnadssätt och ord och uttryck som vi har lärt oss, säger Aina Nilsson som är en av dem som regelbundet kommer till träffen. 

iide giellahálddašanruđaiguin. Dáppe besset rávvaset sámit gávnnadit, ságastit ja duddjot ovttas. Jođiheaddji muitala ahte gávnnadeapmi lea hui bivnnut ja lagabui 20 bohtet juohke geardde.

Umeå kommuns samiska samordnare Monica Sandström berättar att träffen är väldigt populär och att det kommer mellan 15 och 20 personer varje gång. 

- Det är en öppen verksamhet så det är de äldre själva som bestämmer vad de vill göra och jag försöker verkställa, skaffa material och annat som de vill göra. Då planerar jag tillsammans med dem och försöker göra det så trevligt som möjligt för dem, säger Monica Sandström.

För många har träffen blivit en viktig samlingspunkt och för Åsa Zakrisson som inte är uppvuxen i det samiska samhället ger den här träffen henne en känsla av tillhörighet. 

- Det är viktigt. Jag vill känna att jag är en del av det samiska även om jag inte har några egna minnen. Det känns bra, jag känner mig som en same, trots allt, säger Åsa Zakrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".