Ingrid Inga
Ingrid Inga. Foto: Lars-Ola Marakatt

Sametinget startar året med underskott

Ingrid Inga: En förutsättning för att leda Sametinget är att hålla budgeten
3:22 min

Det blir ett underskott när 2014 summeras på Sametinget. Medan styrelseordförande Håkan Jonsson menar att det ligger inom ramen för det normala, menar styrelseledamoten Ingrid Inga att underskottet tyder på dåligt ledarskap.

- En förutsättning för att leda Sametinget är att hålla budgeten och det tycker jag inte att Jakt- och fiskesamerna, med Håkan Jonsson i spetsen, har lyckats särskilt väl med, säger Ingrid Inga, Samelandspartiet.

Samelandspartiet med Ingrid Inga i spetsen reserverade sig mot budgetförslaget för 2014, eftersom de befarade att det skulle bli ett underskott när året skulle summeras. Och partiet verkar ha fått rätt, men inte på det sätt som de hade trott menar styrelseordförande Håkan Jonsson.

- Den diskussion som rådde då det gäller budget, gäller förvaltningsanslagets politiska del, den har vi ju klarat av, så där har Ingrid helt fel, säger Håkan Jonsson.

Håkan Jonsson ger sig inte in i någon diskussion som rör hans ledaregenskaper. Men för någon vecka sedan berättade Sametingets styrelseordförande för Sameradion & SVT Sápmi att underskottet skulle hamna på mellan 300- och 600 000 kronor, beroende på om riksrevisionen bedömer att Sametinget använt rätt pengar till rätt saker.

Den slutgiltiga siffran är inte klar förrän på fredag, men underskottet verkar nu ligga på ungefär 100 000 kronor.

För att den ska ha minskat så mycket menar Ingrid Inga, som också sitter i Sametingets styrelse, att det skett en del "bokföringsmässiga krumelurer",  bland annat att vissa kostnader förts över till i år.

- Det är väl tillåtet att göra det, men vi får använda 2015 års anslag för att täcka underskottet för 2014, säger Ingrid Inga.

Men styrelseordförande Håkan Jonsson menar att det är såhär budgeten sköts varje år.

- Det är något som vi får ta igen i 2015 års budget, så är det ju.

Men det här innebär att det blir mindre pengar 2015 om man tar vissa kostnader då. Får inte det konsekvenser?

- Såhär har vi gjort under alla år, så det vore konstigt om vi helt plötsligt inte skulle göra det. Det här är ju bara, kan man säga, att sluta cirkeln. Vi ser alltså inte att det här kommer att få några större konsekvenser på verksamheten, säger Håkan Jonsson.

Men de båda styrelseledamötena har olika uppfattning om vilka konsekvenser ett underskott kommer att få. Ingrid Inga menar att det blir mindre pengar 2015 både till förvaltningen och till sakanslagen. Bland annat till Sametingets största post - främjande av rennäringen - som förra året hade en anslagskredit på närmare 2 miljoner och som nu ska betalas tillbaka.

- De 107 miljoner som finns disponibla, det blir cirka 105 miljoner till de som berörs av de här medlena, säger Ingrid Inga.

- Nu hade vi hoppats att vi skulle slippa återbetala den här anslagskrediten. Där har hela styrelsen också varit delaktig i den processen, så det är precis så det ska vara, säger Håkan Jonsson.

Ingrid Inga tror också att ett underskott får politiska konsekvenser.

- Diskussionen mellan regeringen och Sametinget, det är ju ingen bra början att Sametinget överskrider budgeten, säger Ingrid Inga.

- Från regeringens sida har man absolut inget att erinra. Vi ligger inom ramen för vad vi kan nyttja, så där tror jag man är väldigt nöjd, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".