LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på besök i Kiruna. Foto: Thommy Johansson/ SVT
1 av 2
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson under sitt besök i Puoltsa. Foto: Thommy Johansson/ SVT
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson. Foto: Anette Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Giron/ Kiruna

LO-bas i Kiruna för att lära sig mer om det samiska

LO-basen: Skäms om hur lite man vet om en ursprungbefolkning i sitt eget land
1:45 min

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson är just nu i Kiruna och har i dagarna träffat bland annat Kirunas kommunalråd, Sametingspolitiker och Sáminuorra. Han är här för att bekanta sig med den samiska kulturen.

Karl-Petter Thorwaldsson med följe ska under sitt besök idag bland annat möta Sametingets styrelse och samebyordföranden Matti Berg i Puoltsa utanför Kiruna. Ett besök i Nikkaluokta är också inplanerat. Målet är att lära sig mer om traditionella samiska näringar som till exempel rennäringen. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson vill under mötet lyfta fram aktuella frågor som Sametinget driver idag.

– Det är bland annat gruvnäringsfrågor, eller rättare sagt exploateringsfrågor. Eftersom LO har starka band till Socialdemokraterna så tycker vi att det är viktigt att de blir informerade om läget, säger han.

Håkan Jonssons förhoppningar inför mötet är att Sametinget i framtiden ska kunna vara med och påverka då det handlar om exploateringar.

– LO är ju en maktfaktor i Sverige. Förhoppningen är att få dem att se problemen och vad det innebär med exploateringar. Vi hoppas och tror att det ska ge en större förståelse och att det på sikt kommer att innebära  att vi ska kunna vara med och påverka i högra grad då det gäller hur var och när man ska exploatera.

LO är en sammanslutning av arbetstagarorganisationer i Sverige som bland annat företräder gruvarbetare. Emilie Winberg, LO, är också med under mötet. Hon säger att de hittils under sitt besök bland annat lärt sig om hur Sametinget och samebyar fungerar. Hon menar att de måste hitta lösningar på hur rennäringen och gruvnäringen ska kunna leva sida vid sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".