Jenni Laiti Foto: Carl Johan Utsi
Jenni Laiti Foto: Carl Johan Utsi
Sápmi

Manifestation har nått fler än en halv miljon människor

Under den samiska nationaldagen höll samiska konstnärer och aktivister en manifestation och Alice Bah Kuhnke var en av åskådarna. Nu har manifestet nått över en halv miljon människor.

Under aktionen skar Maxida Märak av håret på Mimie Märak samtidigt som Mimie Märak läste upp manifestet. Manifestet innehåller nio punkter.

- Vi är jättenöjda med aktionen, det blev jättebra. Kuhnke sa efter aktionen att den var viktig, vacker och sorglig. Vi nådde Alice hjärta och även över en halv miljon andra människor, det är en stor sak. Aktionsfilmen har visats över 20 000 gånger och aktionsbilder sprider sig över hela världen, säger Jenni Laiti, en av aktivisterna i ett pressmeddelande.

Jenni Laiti skriver även att målet med samisk aktivism är att nå en internationell nivå och att de nu nått det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".