1 av 2
Renar under våren. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
2 av 2
Renar under våren. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Sámediggi/Sametinget

ILO-konventionen är prioriterad, menar sameministern

Sverige har ett flertal gånger fått internationell kritik för att landet inte har ratificerat ILO-konventionen 169. Sveriges sameminister Alice Bah Kuhnke säger att regeringen tagit till sig de andra ländernas rekommendationer från FN förhöret och att frågan är prioriterad. Både hon och Sametingets styrelseordförande sätter stor tilltro till bättre konsultationer. 

- När det gäller ILO 169 så fick vi ju rekommendationer att överväga att ratificiera den och det vill jag vara väldigt tydlig med att frågan kring ILO 169 inte ligger i byrålådan utan den ligger på skrivbordet och vi jobbar intensivt med den just nu, säger Alice Bah Kuhnke.

ILO konventionen 169 handlar om urfolksrättigheter och hur dessa ska skyddas och de länder som ratificerar konventionen ska via lagar främja urfolkens rättigheter. Sverige har ett flertal gånger fått internationell kritik för att markfrågorna i Sverige fortfaranadeinte är lösta.

Sqmeministern ser också den nordiska samekonventionen som viktig för att förbättra Sveriges samepolitik. Det håller Sametingets styrelseordförande med om. 

- Jag hoppas och tror att med den konsultation som har inletts med regeringen, att vi kommer nå fram till de mål som vi ställer ifrån Sametingets sida. Självklart så kräver vi att man ska ratificera ILO- konventionen, precis som vi kräver att vi ska komma till ett resultat med nordisk samekonvention, säger Håkan Jonsson.

- Är det någonting vi kan se i alla dessa frågor, så är det att, det har saknats dialog och det har saknats möjligheter för samerna att göra sin röst hörd och att bli lyssnade till i tidiga skedet, säger sameminister Alice Bah Kuhnke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".